Genesis and prospects of the development of ideas about the nature of criminalistics science in Ukraine - Stepaniuk, R. L.; Степанюк, Р. Л.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-8201-4013; Lapta, S. P.; Лапта, С. П.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-5401-5086 (Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. – 2018. – Спец. вип. № 2 (92). – С. 192-198, 2018)
У статті розглянуто історичний аспект розвитку наукових поглядів щодо природи науки криміналістики в Україні. Підкреслено, що уявлення про неї як про виключно правову науку, що залишилось у спадок з часів тоталітаризму, призвело до відставання природничо-технічного напряму і відповідно негативно впливає на подальший розвиток криміналістичних досліджень. Запропоновано додатково вивчити можливість обґрунтування подвійної (юридичної та природничо-технічної) природи криміналістичної науки, у тому числі з урахуванням досвіду США та країн Європи.

The article deals with the historical aspect of the development of scientific views on the nature of the science of Criminalistics in Ukraine. It is emphasized that the idea of it as the only legal science left in the heritage from the time of totalitarianism has led to a lagging natural and technical direction and consequently negatively influences the further development of research in the field of Criminalistics. It is proposed to further explore the possibility of substantiating the dual (legal and natural-technical) nature of forensic science, taking into account the experience of the United States and European countries.

В статье рассмотрен исторический аспект развития научных взглядов относительно природы науки криминалистики в Украине. Подчеркнуто, что представление о ней как об исключительно правовой науке, осталось в наследство со времен тоталитаризма, привело к отставанию естественно-технического направления и соответственно негативно влияет на дальнейшее развитие криминалистических исследований. Предложено дополнительно изучить возможность обоснования двойной (юридической и естественно-технической) природы криминалистической науки, в том числе с учетом опыта США и стран Европы.
Генезис і перспективи розвитку уявлень про природу науки криміналістики в Україні
Stepanyuk, R. Genesis and prospects of the development of ideas about the nature of criminalistics science in Ukraine / Ruslan Stepanyuk, Sergiy Lapta // Scientific Bulletin of the Dnipropetrovsk State University of Internal Affairs = Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. – 2018. – Спец. вип. № 2 (92). – Р. 192-198.
Keywords: Криміналістика. Criminalistics. Криминалистика; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; криміналістика як наука; природа криміналістики; криміналістична техніка; розслідування злочинів; криминалистика как наука; природа криминалистики; криминалистическая техника; расследование преступлений; legal science; criminalistics; nature of criminalistics; forensic technique; investigation of crimes