Теоретичні положення методики розслідування організованої злочинної діяльності у сфері незаконного обігу наркотичних засобів - Корж, В. П.; Korzh, V. P.; Валентина Корж (Вісник Кримінологічної асоціації України. - 2025. - № 2 (35), частина 2. - С. 175-193, 2025)
У статті розглянуто традиційні підходи до визначення методики розслідування окремих видів кримінальних правпорушень, викладених у криміналістиці. Сформульовано поняття методики розслідування злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів, та прекурсорів, вчинених організованими групами, злочинними організаціями та розроблено її структурні елементи. Констатовано. що теоретичною основою методики розслідування зазначених злочинів є криміналістична характеристика злочинів, основний елемент якої – організована група,злочинна організація. Обгрунтовано криміналістичне значення інформації про ознаки організованої злочинної діяльності у сфері наркобізнесу, що містяться (відбиті) у специфічних матеріальних, інтелектуальних, цифрових слідах злочинної діяльності організованих груп, злочинних організацій, кримінально – корупційної технології організованої злочинної діяльності, способах злочинів,обстановці. Сформульовано поняття криміналістичної характеристики злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів, та прекурсорів, вчинених організованими групами, злочинними організаціями. Доведено, що криміналістична характеристика зазначених злочинів, вчинених організованими групами, злочинними організаціями є теоретичною категорією криміналістики, основне призначення якої – реалізація її даних в методиці їх розслідування. Розроблено структурні елементи криміналістичної характеристики зазначених злочинів і доведено,що вони розкривають її зміст та слугують орієнтиром слідчому для виявлення, розкриття та розслідування злочинів, пов`язаних із незаконним обігом наркотичних засобів, вчинених організованими групами, злочинними організаціями, висування слідчих версій, вибору тактичних прийомів при проведенні окремих слідчих (розшукових), негласних слідчих (розшукових) дій в умовах конкретної ситуації.

Traditional approaches to determining the methodology for investigating individual types of crimes set out in forensics are considered. The concept of the methodology for investigating crimes related to the illicit trafficking of narcotic drugs, psychotropic substances, their analogues, and precursors committed by organized groups and criminal organizations is formulated and its structural elements are developed. It is stated that the theoretical basis of the methodology for investigating these crimes is the forensic characterization of crimes, the main element of which is an organized group, a criminal organization.The forensic significance of information about the signs of organized criminal activity in the field of drug trafficking, contained (reflected) in specific material, intellectual, digital traces of criminal activity of organized groups, criminal organizations, criminal and corruption technology of organized criminal activity, methods of crimes, and circumstances is substantiated. The concept of the forensic characterization of crimes related to the illicit trafficking of narcotic drugs, psychotropic substances, their analogues, and precursors committed by organized groups and criminal organizations has been formulated. It has been proven that the forensic characterization of the aforementioned crimes committed by organized groups and criminal organizations is a theoretical category of criminology, the main purpose of which is the implementation of its data in the methodology of their investigation.The structural elements of the forensic characterization of the aforementioned crimes have been developed and it has been proven that they reveal its content and serve as a guide for the investigator to identify, disclose, and investigate crimes related to the illicit trafficking of narcotic drugs committed by organized groups and criminal organizations, to put forward investigative versions,and to choose tactical methods when conducting individual investigative (detective) and covert investigative (detective) actions in a specific situation.
Theoretical provisions of the methodology for investigating organized criminal activity in the field of illicit drug trafficking
Keywords: методика розслідування; організована злочинна діяльність; криміналістична характеристика; злочини; незаконний обіг наркотиків; організована група; злочинна організація; корупційні зв’язки; структурні елементи; investigation methodology; organized criminal activity; forensic characteristics; crimes; drug trafficking; organized group; criminal organization; corruption ties; structural elements