Загальна характеристика криміногенних факторів у період деокупації тимчасово окупованої території України - Ященко, А. М.; Yashchenko, A. M. (Вісник Кримінологічної Асоціації України. – 2023. – № 3 (30). – С. 127-135, 2023)
У статті представлена загальна характеристика криміногенних факторів, що реально та потенційно можуть чинити негативний вплив на процес деокупації тимчасово окупованої території України, в результаті якого рівень злочинності буде збільшуватися. Криміногенні фактори класифіковані за змістом у найбільш важливих сферах суспільних відносин, що мають значення і для держави, і для суспільства, як до окупації, у період деокупації, так і післявоєнне життя, до них віднесені економічна, політична, соціальна, культурно-освітня та релігійна сфери. Виявлення, характеристика, а в подальшому і запобігання криміногенним факторам у зазначених сферах має на меті мінімізацію реальних і потенційних кримінальних загроз і наслідків у процесі реалізації комплексу заходів державної політики з деокупації тимчасово окупованої території України.

The article is devoted to a general description of the criminogenic factors that can actually and potentially have a negative impact on the process of deoccupation of the temporarily occupied territory of Ukraine, as a result of which the crime rate will increase. Criminogenic factors are classified by content in the most important areas of social relations that are of importance for both the state and society, both before the occupation, during the period of de-occupation, and post-war life, including economic, political, social, cultural, educational and religious areas. Identification, characterisation, and subsequent prevention of criminogenic factors in these areas is aimed at minimising real and potential criminal threats and consequences in the process of implementation of a set of state policy measures for the de-occupation of the temporarily occupied territory of Ukraine.

В статье представлена ​​общая характеристика криминогенных факторов, которые реально и потенциально могут оказать негативное влияние на процесс деоккупации временно оккупированной территории Украины, в результате которого уровень преступности будет увеличиваться. Криминогенные факторы классифицированы по содержанию в наиболее важных сферах общественных отношений, имеющие значение и для государства, и для общества, как до оккупации, в период деоккупации, да и послевоенная жизнь, к ним отнесены экономическая, политическая, социальная, культурно-просветительная и религиозная сферы. Обнаружение, характеристика, а в дальнейшем и предотвращение криминогенных факторов в в указанных сферах имеет целью минимизацию реальных и потенциальных уголовных угроз и последствий в процессе реализации комплекса мероприятий государственной политики по деоккупации временно оккупированной территории Украины.
General characteristics of criminogenic factors during deoccupation of the temporarily occupied territory of Ukraine
Keywords: криміногенні фактори; деокупація; тимчасово окупована територія; сфери суспільного життя; Україна; criminogenic factors; de-occupation; temporarily occupied territory; areas of public life; Ukraine; криминогенные факторы; деоккупация; временно оккупированная территория; сфера общественной жизни; Украина