Категорія «національні інтереси» як складова національної безпеки України - Матета, О. А.; Mateta, О. А.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-3087-9832 (Шлях успіху і перспективи розвитку (до 26 річниці заснування Харківського національного університету внутрішніх справ) : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 20 листоп. 2020 р.). - Харків : ХНУВС, 2020.- С. 315-317., 2020)
Розглянуті проблеми категоріального визначення поняття «національні інтереси» у законодавстві України як важливої складової національної безпеки. Визначення та реалізація національних інтересів являє собою складний, тривалий, багатоетапний процес, в якому беруть участь різні суб'єкти соціальної системи. Найкраще реалізація національних інтересів відбувається у взаємозв’язку нації, громадянського суспільства й держави. Порушення цієї взаємодії, гегемонія одного з начал і слабкість, пригніченість іншого завдають збитку національним інтересам, ставлячи під загрозу національну безпеку України. Рассмотрены проблемы категориального определения понятия «национальные интересы» в законодательстве Украины как важной составляющей национальной безопасности. Определение и реализация государственных интересов представляет собой сложный, долгий, многоэтапный процесс, в котором участвуют разные субъекты социальной системы. Лучше всего реализация национальных интересов происходит во взаимосвязи нации, гражданского общества и государства. Нарушение этого взаимодействия, гегемония одного из начал и слабость, подавленность другого наносят ущерб национальным интересам, ставя под угрозу национальную безопасность Украины. The problems of categorical definition of the concept of "national interests" in the legislation of Ukraine as an important component of national security are considered. The definition and implementation of state interests is a complex, long, multi-stage process in which various subjects of the social system participate. Best of all, the realization of national interests occurs in the relationship of the nation, civil society and the state. Violation of this interaction, the hegemony of one of the principles and the weakness, suppression of the other cause damage to national interests, endangering the national security of Ukraine.
Матета О. А. Категорія «національні інтереси» як складова національної безпеки України / О. А. Матета // Шлях успіху і перспективи розвитку (до 26 річниці заснування Харківського національного університету внутрішніх справ) : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 20 листоп. 2020 р.) / редкол.: Д. В. Швець (голова), О. М. Бандурка, С. М. Гусаров та ін.; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. - Харків : ХНУВС, 2020.- С. 315-317.
Keywords: Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; національні інтереси; национальные интересы; national interests; національна безпека України; национальная безопасность Украины; national security of Ukraine; суверенітет; суверенитет; sovereignty; державний суверенітет; государственный суверенитет; state sovereignty