Міжнародно-правові стандарти прав дитини та ювенальна юстиція - Сорочан, Д. А.; Sorochan, D. A. (Правоохоронна функція держави: теоретико-методологічні та історико-правові проблеми : тези доп. учасників міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 17 трав. 2019 р.). - Харків : ХНУВС, 2019. - С. 207-208, 2019)
Зазначено, що Конвенція ООН про права дитини та Пекінські правила стали поштовхом до прийняття Ер-Ріядських керівних принципів. Вони визнають загальну думку, що запобігання злочинності неповнолітніх є найбільш дієвим засобом запобігання і боротьби із злочинністю загалом. Пріоритетом у превенції ювенальної злочинності визнається орієнтація на потреби дітей. Першочергову увагу приділяється процесам виховання та підготовки до дорослого життя неповнолітніх осіб. Визначальне місце в цьому процесі надається стабільній та благополучній сім’ї. Всім дітям повинний забезпечуватися рівний доступ до освіти. Навчальні заклади повинні стати центрами з підготовки молоді до соціально-активного життя. На державному рівні необхідно впроваджувати політику, яка ставить у негативний ключ зловживання алкоголем, наркотиками та іншими речовинами. Надзвичайно особливу увагу Ер-Ріядські принципи приділяють питанню впливу засобів масової інформації на формування молодих людей. Засоби масової інформації повинні усвідомлювати свою величезну суспільну роль і відповідальність у справі виховання підростаючого покоління.

It was noted that the UN Convention on the Rights of the Child and the Beijing Rules became the impetus for the adoption of the Riyadh guidelines. They recognize the general opinion that the prevention of juvenile delinquency is the most effective means of preventing and combating crime in general. The priority in the prevention of juvenile delinquency is the focus on the needs of children. Priority attention is paid to the processes of education and preparation for adult life of minors. A decisive place in this process is given to a stable and prosperous family. All children should have equal access to education. Educational institutions should become centers for preparing young people for a socially active life. At the state level, it is necessary to introduce a policy that puts a negative key to the abuse of alcohol, drugs and other substances. The Riyadh principles pay special attention to the issue of the influence of the media on the formation of young people. The mass media should be aware of their enormous social role and responsibility in educating the younger generation.

Отмечено, что Конвенция ООН о правах ребенка и Пекинские правила стали толчком к принятию Эр-Риядских руководящих принципов. Они признают общее мнение, что предотвращение преступности несовершеннолетних является наиболее действенным средством предотвращения и борьбы с преступностью в целом. Приоритетом в превенции ювенальной преступности признается ориентация на нужды детей. Первоочередное внимание уделяется процессам воспитания и подготовки ко взрослой жизни несовершеннолетних лиц. Определяющее место в этом процессе уделяется стабильной и благополучной семье. Всем детям должен обеспечиваться равный доступ к образованию. Учебные заведения должны стать центрами подготовки молодежи к социально-активной жизни. На государственном уровне необходимо вводить политику, которая ставит в отрицательный ключ злоупотребление алкоголем, наркотиками и другими веществами. Особое внимание Эр-Риядские принципы уделяют вопросу влияния средств массовой информации на формирование молодых людей. Средства массовой информации должны осознавать свою огромную общественную роль и ответственность по воспитанию подрастающего поколения.
Сорочан Д. А. Міжнародно-правові стандарти прав дитини та ювенальна юстиція / Д. А. Сорочан // Правоохоронна функція держави: теоретико-методологічні та історико-правові проблеми : тези доп. учасників міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 17 трав. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; Консультат. місія Європейського Союзу. — Харків : ХНУВС, 2019. - С. 207-208.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; міжнародно-правові стандарти; права дитини; ювенальна юстиція; Конвенція ООН про права дитини; Пекінські правила; Ер-Ріядські принципи; Кримінологія. Criminology. Криминология; Міжнародне право. International Law. Международное право; международно-правовые стандарты; права ребенка; ювенальная юстиция; Конвенция ООН о правах ребенка; Пекинские правила; Эр-Риядские принципы; international legal standards; child rights; juvenile justice; United Nations Convention on the Rights of the Child; Beijing Rules; Riyadh principles