Правові аспекти взаємодії слідчих підрозділів та кінологічних підрозділів Національної поліції України в процесі здійснення слідчих дій - Казанчук, І. Д.; Kazanchuk, I. D.; Казанчук Ірина Дмитрівна (Шляхи покращення професійного рівня працівників кінологічних служб : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 14 груд. 2018 р.). – Харків, 2018. – С. 26-30, 2018)
Автором вказано, що для підвищення ефективності провадження слідчих дій і окремих процесуальних заходів потрібне використання спеціальних забезпечувальних чинників, одним з яких є застосування можливостей службових собак кінологічної служби поліції, особливо якщо мова йде про розслідування та розкриття кримінальних правопорушень по «гарячих слідах». Основне завдання кінологічного підрозділу - участь кінологів і собак у пошуку та затриманні злочинців, речових доказів тощо. Працювати із службовими собаками можуть тільки підготовлені поліцейські. Як підсумок автор зазначив, що своєчасна участь кінологічних підрозділів поліції у досудовому розслідуванні, удосконалення організації та правових засад взаємодії слідчих підрозділів з кінологічними підрозділами поліції сприятиме покращенню рівню якості і ефективності розслідування кримінальних правопорушень. І нарешті – внесення відповідних змін до національного законодавства щодо вмілого використання як доказу результатів отриманих із застосуванням службових собак у цілому сприятиме оптимізації діяльності слідчих підрозділів в протидії злочинності в Україні.

The author points out that in order to improve the efficiency of investigative actions and procedural measures requires the use of special security factors, one of which is the use of the capabilities of dogs canine police service, especially when it comes to the investigation and disclosure of criminal offenses on "hot pursuit". The main objective of canine units - participation of handlers and dogs to search for and apprehend criminals, physical evidence. Only trained law enforcement officers can work with service dogs. As a result, the author noted that the timely participation of canine units of the police in the pre-trial investigation, improving the organization and legal framework of the interaction of investigative units with the canine units of the police will improve the quality and efficiency of the investigation of criminal offenses. And finally-the introduction of appropriate changes to the national legislation on the skillful use as evidence of the results obtained with the use of dogs in General will help to optimize the activities of investigative units in combating crime in Ukraine.

Автором указано, что для повышения эффективности производства следственных действий и процессуальных мероприятий требуется использование специальных обеспечительных факторов, одним из которых является применение возможностей служебных собак кинологической службы полиции, особенно если речь идет о расследования и раскрытия уголовных правонарушений по «горячим следам». Основная задача кинологического подразделения - участие кинологов и собак по поиску и поимке преступников, вещественных доказательств. Работать со служебными собаками могут только подготовленные правоохранители. Как итог автор отметил, что своевременная участие кинологических подразделений полиции в досудебном расследовании, совершенствования организации и правовых основ взаимодействия следственных подразделений с кинологическими подразделениями полиции будет способствовать улучшению уровню качества и эффективности расследования уголовных правонарушений. И наконец – внесение соответствующих изменений национального законодательства относительно умелого использования как доказательства результатов, полученных с применением служебных собак в целом будет способствовать оптимизации деятельности следственных подразделений в противодействии преступности в Украине.
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Національна поліція України. National police of Ukraine. Национальная полиция Украины; Национальная полиция Украины; National police of Ukraine; слідчі підрозділи поліції; кінологічні підрозділи; службові собаки; взаємодія; слідчі дії; следственные подразделения полиции; кинологические подразделения; служебные собаки; взаимодействие; следственные действия; investigating units; interaction; investigative actions; working dogs; dogs police service; поліція; полиция; police