Правові засади функціонування єдиної державної електронної бази з питань освіти: баланс між цифровою трансформацією та захистом персональних даних - Байцур, К. Ю.; Baitsur, K. Yu.; Катерина Юріївна Байцур (Системний підхід до подолання сучасних викликів крізь призму безпеки, прав людини, права: зб. матеріалів наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 12 трав. 2025 р.) / ГО «Молодіжна організація починаючих лідерів». – Вінниця: ГО МОПЛ, 2025. – С. 110-115, 2025)
Функціонування Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО) є ключовим компонентом цифрової трансформації освітньої системи України, спрямованої на підвищення прозорості, доступності та ефективності управлінських процесів у сфері освіти. Проте стрімке впровадження цифрових технологій у публічне адміністрування створює нові виклики, пов’язані з дотриманням прав людини, насамперед права на захист персональних даних. У цьому контексті актуалізується необхідність формування надійних правових засад функціонування ЄДЕБО, які б забезпечували водночас безперервність цифровізації освітніх процесів і належний рівень інформаційної безпеки та правових гарантій для суб’єктів персональних даних. У дослідженні аналізується нормативно-правове регулювання функціонування ЄДЕБО з позиції забезпечення балансу між інтересами держави у сфері цифрового управління освітою та конституційним правом громадян на захист приватного життя. Особлива увага приділена виявленню прогалин у чинному законодавстві, що регулює обробку, зберігання і доступ до персональних даних в освітній сфері, а також проблемам практичної реалізації принципів законності, пропорційності та мінімізації даних. Обґрунтовано, що досягнення балансу можливе за умови системного підходу до вдосконалення законодавства, запровадження ефективних механізмів незалежного контролю за дотриманням правил обробки даних, а також посилення відповідальності за порушення інформаційної безпеки. Запропоновано концептуальні напрями модернізації правового режиму функціонування ЄДЕБО, зокрема в частині алгоритмів доступу до чутливої інформації, посилення правового статусу суб’єктів даних, удосконалення механізмів згоди та розширення можливостей цифрового самоврядування в освіті. Зроблено висновок, що правові засади функціонування ЄДЕБО мають будуватися на поєднанні принципів відкритості та підзвітності з принципами конфіденційності та персональної автономії, що відповідає як міжнародним стандартам цифрових прав, так і національним інтересам у сфері освіти.

The Unified State Electronic Database on Education (USED) serves as a cornerstone of Ukraine's digital transformation in the educational sector, aimed at enhancing transparency, accessibility, and the efficiency of educational governance. However, the rapid integration of digital technologies into public administration introduces complex challenges related to the protection of human rights, particularly the right to personal data privacy. In this light, the necessity of developing solid legal foundations for the operation of the USED becomes paramount, as these foundations must simultaneously support the continuity of digital educational reforms and ensure a high level of data security and legal safeguards for data subjects. This research explores the legal framework governing the USED from the standpoint of balancing state interests in digital educational management and the constitutional right of individuals to privacy. Special attention is paid to identifying gaps in the current legislation that regulate the processing, storage, and access to personal data in the educational sphere, as well as to the practical issues surrounding the implementation of key principles such as legality, proportionality, and data minimization. The study argues that such a balance can be achieved through a systemic approach to legislative improvement, the introduction of robust mechanisms for independent oversight over data processing practices, and the enhancement of accountability for violations of information security protocols. Conceptual directions for modernizing the legal regime of the USED are proposed, including improvements to access algorithms for sensitive information, strengthening the legal status of data subjects, refining consent procedures, and expanding opportunities for digital self-governance in education. The conclusion is drawn that the legal framework for the USED should be founded on a synthesis of transparency and accountability principles with those of confidentiality and individual autonomy, aligning with both international standards of digital rights and Ukraine’s national interests in education.
Keywords: Україна; Єдина державна електронна база з питань освіти; Ukraine; Unified State Electronic Database on Education; правові засади; цифрова трансформація; персональні дані; освіта; інформаційна безпека; цифрові права; освітнє адміністрування; legal framework; digital transformation; personal data; education; information security; digital rights; educational governance