Інклюзія повноважень кримінального суду в господарському процесі - Бабкова, Т. В.; Babkova, T. V.; Тесленко, І. О.; Teslenko, I. O. (Прикарпатський юридичний вісник. - 2024. - Вип. 3 (56) - С. 37-40, 2024)
Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства про захист економічної конкуренції та діяльності Антимонопольного комітету України» від 9 серпня 2023 року №3295-IX запроваджено судовий контроль в діяльності Антимонопольного комітету України з питань проведення перевірки суб’єктів господарювання, об’єднань, органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю, доступу до приміщень, інших володінь, інших місць зберігання інформації, що перебуває у володінні та/або користуванні суб’єктів господарювання, об’єднань, органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю, та/або на вчинення окремих процесуальних дій, передбачених законодавством про захист економічної конкуренції, у вигляді проведення огляду, опломбовування (опечатування), накладення арешту на майно, вилучення майна. Запровадженням вказаних норм законодавець провів чергову трансформацію господарської юрисдикції та інклюзію повноважень кримінального суду, зокрема слідчого судді у кримінальних провадженнях, надавши суддям господарського суду функції, не притаманні цій сфері юрисдикції. У зв’язку з цим постає питання пошуку оптимальної моделі забезпечення захисту прав суб’єктів господарювання в рамках розгляду господарськими судами вказаних проваджень АМКУ, аби не допускати прийняття останнім неправомірних рішень та не виправданого втручання ним в права та свободи осіб. Не применшуючи важливості та необхідності реформ, автори статті намагаються закликали до виваженості у прийнятті рішень стосовно трансформації усталених видів судової юрисдикції. Поряд з цим звертають увагу на різні проблемні аспекти забезпечення прав та інтересів суб’єктів господарювання в процесі розгляду господарськими судами нової категорії справ, спираючись на власний аналіз певних аспектів запроваджених норм та недостатню якістю закону, так і на думку практикуючих юристів та представників суддівського корпусу.

The Law of Ukraine ‘On Amendments to Certain Legislative Acts of Ukraine on Improving Legislation on Protection of Economic Competition and Activities of the Antimonopoly Committee of Ukraine’ No. 3295- IX dated 9 August 2023 introduced judicial control over the activities of the Antimonopoly Committee of Ukraine on conducting inspections of business entities, associations, authorities, local governments, administrative and economic management and control bodies, access to premises, other possessions, other places of storage of information owned and/or used by business entities, associations, authorities, local governments, administrative and economic management and control bodies, and/or to perform certain procedural actions stipulated by the legislation on protection of economic competition, in the form of inspection, sealing (sealing), seizure of property, and removal of property. By introducing these provisions, the legislator has carried out another transformation of economic jurisdiction and inclusion of the powers of the criminal court, in particular, the investigating judge in criminal proceedings, by granting the judges of the economic court functions that are not inherent in this area of jurisdiction. In this regard, the question arises of finding an optimal model for protecting the rights of business entities in the framework of consideration by commercial courts of the AMCU’s proceedings in order to prevent the latter from making unlawful decisions and unjustified interference with the rights and freedoms of individuals. Without underestimating the importance and necessity of reforms, the authors of the article try to call for prudence in decision-making regarding the transformation of the established types of judicial jurisdiction. At the same time, the authors draw attention to various problematic aspects of ensuring the rights and interests of business entities in the process of consideration of a new category of cases by commercial courts, based on their own analysis of certain aspects of the introduced rules and the insufficient quality of the law, as well as on the opinion of practicing lawyers and representatives of the judiciary.

Законом Украины «О внесении изменений в некоторые законодательных актов Украины по усовершенствованию законодательства о защите экономической конкуренции и деятельности Антимонопольного комитета Украины» от 9 августа 2023 года №3295-IX введен судебный контроль в деятельности Антимонопольного комитета Украины по вопросам проведения проверки субъектов хозяйствования, объединений, органов власти, органов местного самоуправления, органов административно-хозяйственного управления и контроля, доступа в помещения, другие владения, другие места хранения информации, находящейся во владении и/или пользовании субъектов хозяйствования, объединений, органов власти, органов местного самоуправления, органов административно-хозяйственного управления и контроля, и/или на совершение отдельных процессуальных действий, предусмотренных законодательством о защите экономической конкуренции, посредством проведения осмотра, опломбирование (опечатка), наложение ареста на имущество, изъятие имущества. Введением указанных норм законодатель провел очередную трансформацию хозяйственной юрисдикции и инклюзию полномочий уголовного суда, в частности, следственного судьи в уголовных производствах, предоставив судьям хозяйственного суда функции, не присущи этой сфере юрисдикции. В этой связи возникает вопрос поиска оптимальной модели обеспечения защиты прав субъектов хозяйствования в рамках рассмотрения хозяйственными судами указанных производств АМКУ, чтобы не допускать принятия последним неправомерных решений и не оправданного вмешательства им в права и свободы лиц. Не умаляя важности и необходимости реформ, авторы статьи пытаются призвать к взвешенности в принятии решений по трансформации устоявшихся видов судебной юрисдикции. Рядом с этим обращают внимание на разные проблемные аспекты обеспечение прав и интересов субъектов ведения хозяйства в процессе рассмотрения хозяйственными судами новой категории дел, опираясь на собственный анализ определенных аспектов введенных норм и недостаточного качества закона, так и по мнению практикующих юристов и представителей судейского корпуса.
Inclusion of criminal court powers in commercial proceedings
Keywords: Антимонопольний комітет України; господарські суди; суб’єкти господарювання; огляд; опломбовування (опечатування); накладення арешту на майно; вилучення майна; Antimonopoly Committee of Ukraine; commercial courts; business entities; inspection; sealing (sealing); seizure of property; property confiscation; Антимонопольный комитет Украины; хозяйственные суды; субъекты хозяйствования; осмотр; опломбирование (опечатка); наложение ареста на имущество; изъятие имущества