Виборчі процедури як складова виборчого процесу - Ільницький, М. С.; Ilnytskyi, M. S. (Supremaţia Dreptului = Верховенство Права: междунар. науч. журн. – 2018. – № 2. – С. 9-15, 2018)
У статті на основі аналізу аргументовано, що використання інформаційних технологій на прикладі таких виборчих процедур як голосування та підрахунок, і встановлення результатів виборів вказує на ряд позитивних рис для виборчого процесу. Це, зокрема, збільшення частини виборців, які бажають брати участь в голосуванні, забезпечення можливостей голосування для людей з обмеженими можливостями, точний підрахунок результатів голосування, зменшення зловживань під час зазначеного процесу, зменшення часу на підрахунок голосів, економія коштів та інші. До проблем їх впровадження для України відноситься перш за все фінансове забезпечення, крім того, залишається відсоток виборців, що не буде довіряти такій системі голосування, і тих, які не будуть готові нею скористатися. Тому застосування інформаційних технологій слід здійснювати поступово, підготувавши для цього відповідну фінансову, технічну, правову, соціальну підставу. У зазначеному дослідженні акцентується увага на тих виборчих процедурах, вдосконалення механізму здійснення яких є вимогою часу, і Україна, як держава з високим науково-технічним потенціалом, має його здійснювати.

In the article, on the basis of analysis, it is argued that the use of information technologies on the example of such electoral procedures as voting and counting and establishing election results indicates a number of positive features for the electoral process. Th is is, in particular, an increase in the number of voters who want to vote, providing voting opportunities for people with disabilities, accurate counting of voting results, reducing abuses during the specifi ed process, reducing the time for counting votes, saving money and others. To the problems of their implementation for Ukraine is primarily fi nancial security, in addition, remain a percentage of voters, will not trust such a voting system, and those who will not be ready to use it. Th erefore, the use of information technology should be carried out gradually, having prepared for this the appropriate fi nancial, technical, legal, social basis. Th is study focuses on those electoral procedures, the improvement of the mechanism of implementation of which is a requirement of the time, and Ukraine, as a state with high scientifi c and technical potential, should implement it.

В статье на основе анализа аргументировано, что использование информационных технологий на примере таких избирательных процедур как голосование и подсчет, и установление результатов выборов указывает на ряд положительных черт для избирательного процесса. Это, в частности, увеличение части избирателей, желающих участвовать в голосовании, обеспечение возможностей голосования для людей с ограниченными возможностями, точный подсчет результатов голосования, уменьшение злоупотреблений во время указанного процесса, уменьшение времени на подсчет голосов, экономия средств и другие. К проблемам их внедрения для Украины относится прежде всего финансовое обеспечение, кроме того, остаётся процент избирателей, который не будет доверять такой системе голосования, и тех, которые не будут готовы ею воспользоваться. Поэтому применение информационных технологий следует осуществлять постепенно, подготовив для этого соответствующее финансовое, техническое, правовое, социальное основание. В указанном исследовании акцентируется внимание на тех избирательных процедурах, совершенствование механизма осуществления которых является требованием времени, и Украина, как государство с высоким научно-техническим потенциалом, должна его осуществлять.

În articol se demonstrează, argumentat, pe bază de analiză, că utilizarea tehnologiei informaționale, de exemplu în domeniul a așa proceduri electorale ca votarea, numărarea și stabilirea rezultateloralegerilor, indi că un număr de caracteristici pozitive pentru procesul electoral. Și anume creșterea alegătorilor care doresc să voteze, asigurarea posibilității de vot pentru persoanele cu dizabilități, calcularea exactă a rezultatelor scrutinului, reducerea abuzurilor în timpul procesului numit, reducerea timpului pentru numărareavoturilor, economia resurselor fi nanciare și altele. Ca și probleme în punerea în aplicare a acestor tehnologii înUcraina sunt considerate în primul rând asigurarea fi nanțarii, faptul că va rămâne un procent de alegători ce nu va avea încredere într-un astfel de sistem de vot și vor fi și cei care nu vor fi gata să folosească această metodă de vot. Prin urmare, utilizarea tehnologiilor informaționale ar trebui să se realizeze treptat, pregătindu-se pentru aceasta o bază fi nanciară, tehnică, juridică și socială adecvată. Acest studiu se concentrează pe acele proceduri electorale, pentru care îmbunătățirea mecanismului de implementare este o cerință a timpului, iar Ucraina, ca stat cu un potențial științifi co-tehnic ridicat, ar trebui să o pună în aplicare.
Ільницький М. С. Виборчі процедури як складова виборчого процесу / Ільницький Михайло Степанович // Supremaţia Dreptului = Верховенство Права: междунар. науч. журн. – 2018. – № 2. – С. 9-15.
Keywords: Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; избирательные процедуры; избиратели; голосование; информационные технологии; избирательные списки; регистрация; избирательный участок; виборчі процедури; виборці; голосування; інформаційні технології; виборчі списки; реєстрація; виборча дільниця; electoral procedures; voters; voting; information technologies; electoral lists; registration; polling station