Кримінологічний аналіз соціально-демографічних ознак осіб, які вчиняють втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність - Ситнік, О. М.; Sytnik , O. M. (Науковий вісник публічного та приватного права. - 2018. - Вип. 2. - С. 236-241, 2018)
Статтю присвячено проблемі формування кримінологічного профілю злочинця, який вчиняє втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність. На підставі контент-аналізу судових вироків, а також результатів статистичного спостереження протягом 2008–2017 рр. за критеріями соціально-демографічних ознак осіб, засуджених за вчинення злочинів, передбачених ст. 304 КК України, виявлено, надано опис та пояснено типові їх риси. Аргументується переважання в структурі втягувачів непрацевлаштованих, неодружених чоловіків 18–24-річного віку, із базовою та повною загальною середньою освітою, без дітей на утриманні.

The article is devoted to an issue of forming criminological profile of an offender committing engaging minors in criminal activity. Based on the content analysis of court judgments as well as on the analysis and generalization of the results of statistical observation between 2008 and 2017 using the criteria of social-demographic characteristics of persons convicted for the crime provided in the Art. 304 of the Criminal Code of Ukraine, the author defines, depicts and explains their typical features. The article demonstrates that such offenders generally encompass unemployed, single men between 18 and 24 years old with basic or upper secondary education, without dependent minors.

Статья посвящена проблеме формирования криминологического профиля преступника, совершающего вовлечение несовершеннолетних в преступную деятельность. На основании контент-анализа судебных приговоров, а также анализа и обобщения результатов статистического наблюдения в течение 2008–2017 гг. по критериям социально-демографических признаков лиц, осужденных за совершение преступлений, предусмотренных ст. 304 УК Украины, выявлены, описаны и объяснены их типичные черты. Аргументируется преобладание в структуре вовлекателей нетрудоустроенных, холостых мужчин 18–24-летнего возраста, с базовым и полным средним образованием, без детей на иждивении.
Keywords: неповнолітні; втягнення у злочинну діяльність; злочинна діяльність; особа злочинця; жебрацтво; пияцтво; азартні ігри; соціально-демографічні ознаки; minors; involvement in criminal activity; criminal activity; personality of an offender; begging; drinking alcohol; gambling; socio-demographic characteristics; несовершеннолетние; вовлечение в преступную деятельность; преступная деятельность; личность преступника; попрошайничество; пьянство; азартные игры; социально-демографические признаки