Міжнародні правові стандарти та зарубіжний досвід щодо відшкодування шкоди, заподіяної злочином - Глобенко, Г. І.; Hlobenko, H. I.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1533-9213 (Актуальні питання досудового розслідування та тенденції розвитку криміналістичної методики : тези доп. всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 21 листоп. 2018 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків, 2018. – С. 44-46, 2018)
За результатами вивчення зарубіжного досвіду досліджуваного інституту, слід констатувати, що більшість розвинених країн розробили та ефективно втілили в життя механізми відновного правосуддя, який дозволяє реально відшкодувати шкоду, заподіяну жертві злочину, незалежно від наявності винної особи або її бажання відшкодувати заподіяну шкоду. Перш за все, це пояснюється тим, що акцент зроблений на відшкодування шкоди безпосередньо за рахунок державних коштів чи виплат страхових сум зі спеціалізованих фондів, або в порядку регресних вимог держави до осіб, винних у злочинному заподіянні шкоди.

According to the results of studying the foreign experience of the investigated institute, it should be to state that most developed countries have developed and effectively implemented mechanisms of restorative justice, which allows to really compensate for the damage caused victim of a crime, irrespective of the presence of the guilty person or his desire to reimburse harm caused. First of all, this is due to the fact that the emphasis is on reimbursement damage directly from public funds or insurance payments from specialized funds, or in the order of regress requirements of the state to the perpetrators of criminal harm.

По результатам изучения зарубежного опыта исследуемого института, следует констатировать, что большинство развитых стран разработали и эффективно воплотили в жизнь механизмы восстановительного правосудия, который позволяет реально возместить вред, причиненный жертве преступления, независимо от наличия виновного лица или его желания возместить причиненный вред. Прежде всего, это объясняется тем, что акцент сделан на возмещение вреда непосредственно за счет государственных средств или страховых сумм по специализированных фондов, либо в порядке регрессных требований государства к лицам, виновным в преступном причинении вреда.
Глобенко, Г. І. Міжнароні правові стандарти та зарубіжний досвід щодо відшкодування шкоди, заподіяної злочином / Г. І. Глобенко // Актуальні питання досудового розслідування та тенденції розвитку криміналістичної методики : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 21 листоп. 2018 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків, 2018. – С. 44-46.
Keywords: відшкодування шкоди, заподіяної злочином; Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; відшкодування шкоди; возмещение вреда; indemnification; зарубіжний досвід; зарубежный опыт; foreign experience