Вплив діяльності правоохоронних органів на зменшення дорожньо-транспортних пригод у містах - Зінченко, Д. А.; Zinchenko, D. A.; Музичук, О. М.; Muzychuk, O. M. (Розвиток сталої мобільності: глобальні та локальні рішення: зб. матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кропивницький, 15 листоп. 2024 р.). - Кропивницький, 2024. - С. 79-82, 2024)
Діяльність правоохоронних органів відіграє ключову роль у забезпеченні безпеки дорожнього руху та зниженні кількості дорожньо-транспортних пригод (ДТП) у містах. Ефективні заходи, такі як посилений контроль за дотриманням правил дорожнього руху, впровадження сучасних технологій моніторингу, організація профілактичних акцій і кампаній, а також постійна співпраця з місцевими громадами, сприяють зменшенню рівня аварійності. Використання камер відеоспостереження та систем автоматичного фіксування порушень дає змогу оперативно реагувати на інциденти та забезпечувати невідворотність покарання. Крім того, акцент на підвищенні обізнаності водіїв та пішоходів щодо правил безпеки сприяє формуванню культури відповідальної поведінки на дорогах. Аналіз статистичних даних підтверджує ефективність таких заходів, демонструючи суттєве скорочення кількості ДТП, травм і смертельних випадків. У статті також висвітлюється важливість міжвідомчої співпраці та використання міжнародного досвіду для вдосконалення політики безпеки дорожнього руху. Результати дослідження мають практичну цінність для розробки нових стратегій зниження аварійності в міських умовах.

The activities of law enforcement agencies play a crucial role in ensuring road safety and reducing the number of road traffic accidents (RTAs) in urban areas. Effective measures such as enhanced enforcement of traffic regulations, the implementation of advanced monitoring technologies, organization of preventive campaigns, and constant collaboration with local communities contribute significantly to decreasing accident rates. The use of video surveillance cameras and automated violation detection systems enables rapid response to incidents and ensures the inevitability of penalties. Additionally, emphasizing the importance of educating drivers and pedestrians on safety rules fosters a culture of responsible road behavior. Statistical data analysis confirms the effectiveness of these measures, showing a substantial reduction in the number of RTAs, injuries, and fatalities. The article also highlights the importance of interagency cooperation and the application of international practices to improve road safety policies. The study results are of practical value for developing new strategies to reduce accident rates in urban environments.
Keywords: правоохоронні органи; law enforcement; дорожньо-транспортні пригоди; безпека дорожнього руху; автоматичне фіксування; міжнародний досвід; культура поведінки; співпраця; профілактика ДТП; road traffic accidents; road safety; cities; prevention of road traffic accidents; automated detection; behavior culture