Финансово-правовое обеспечение медицинского страхования в Украине - Гетманец, О. П.; Hetmanets, O. P.; Гетманець, О. П.; Матвийчук, А. В.; Matviichuk, A.; Коробцова, Д. В.; Korobtsova, D. V.; Котляр, А. А.; Kotlyar, A.; Телестакова, А. А.; Telestakova, A. A.; Гетманець Ольга Петрівна; et al. (Georgian medical news = Медицинские новости Грузии. - 2018. - № 11 (284). - С. 149-154, 2018)
Метою дослідження є вивчення основних фінансово-правових проблем медичного страхування в Україні та пошук шляхів його вдосконалення. У процесі написання наукової статті використовувалися загальнонаукові та спеціально-правові методи: системний метод - для дослідження медичного страхування як виду соціального страхування; структурний - для дослідження видів медичних послуг, передбачених медичним страхуванням; функціональний - для встановлення суб'єкта відшкодування збитку за результатами страхових випадків і розкриття його повноважень; порівняльно-правовий - для аналізу зарубіжних і національних теорій, що визначають основи організації медичного страхування і джерела фінансування медичних послуг. У статті вказується, що на сьогоднішній день соціально-економічний стан держави не дозволяє забезпечити ефективний механізм охорони здоров'я і медичної допомоги населенню за рахунок коштів існуючого Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування. Зазначено, що збільшення фінансування медичних послуг і підвищення їх якості можливо за рахунок розвитку як добровільного, так і обов'язкового медичного страхування шляхом створення спеціального фонду. запропоновано створення окремого Фонду медичного страхування шляхом виділення частки із загального соціального внеску, який спрямовується на загальнообов'язкове державне медичне страхування з поступовим перетворенням цієї частини в окремий платіж виключно цільової спрямованості.

The objective of the research is to study the main financial and legal problems of medical insurance in Ukraine and the search for the ways of its improvement. The authors have used general scientific, special and legal methods in the process of writing the scientific article. Thus, the system method was used to study medical insurance as a type of social insurance; the structural – for studying the types of medi-cal services provided by medical insurance; functional – to es-tablish the subject of compensation for damage according to the results of insurance claims and to reveal its powers; comparative and legal – for the analysis of international and national theories that define the basis for organizing medical insurance and the sources of funding medical services. The authors of the article have focused on the fact that nowadays the socio-economic state of the state does not al-low for providing an effective mechanism for the protection of health and medical care to the population at the expense of the funds of the existing Fund of Compulsory State Social Insurance. It has been indicated that the increase in funding for medical services and their quality within the health care is possible through the development of both voluntary and compulsory medical insurance by creating a special fund. The authors have offered to create a separate Health Insurance Fund by allocating a share of the total social contribution, which is directed to the obligatory state health insurance with the gradual transformation of this part into a separate payment of exceptionally the goal.

Целью исследования является изучение основных финансово-правовых проблем медицинского страхования в Украине и поиск путей его совершенствования. В процессе написания научной статьи использовались общенаучные и специально-правовые методы: системный метод - для исследования медицинского страхования как вида социального страхования; структурный – для исследования видов медицинских услуг, предусмотренных медицинским страхованием; функциональный – для установления субъ-екта возмещения ущерба по результатам страховых случаев и раскрытия его полномочий; сравнительно-правовой – для анализа зарубежных и национальных теорий, определяющих основы организации медицинского страхования и источники финансирования медицинских услуг. В статье указывается, что на сегодняшний день социальноэкономическое состояние государства не позволяет обеспечить эффективный механизм охраны здоровья и медицинской помощи населению за счет средств существующего Фонда общеобязательного государственного социального страхования. Указано, что увеличение финансирования медицинских услуг и повышение их качества возможно за счет развития как добровольного, так и обязательного медицинского страхования путем создания специального фонда. Предложено создание отдельного Фонда медицинского страхования путем выделения доли из общего социального взноса, который направляется на общеобязательное государственное медицинское страхование с постепенным превращением этой части в отдельный платеж исключительно целевой направленности.
Financial and legal guaranteeing of medical insurance in Ukraine
Keywords: соціальне страхування; медичне страхування; фінансово-правове забезпечення; соціальний внесок; фінансування охорони здоров'я; социальное страхование; медицинское страхование; финансово-правовое обеспечение; социальный взнос; финансирование здравоохранения; social insurance; medical insurance; financial and legal provision; social contribution; funding of health care; Фінансове право. Бюджетне право. Банківське право. Financis Law. Budget Law. Banking Law. Финансовое право. Бюджетное право. Банковское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; publikatsii u zarubizhnomu vydanni; publikatsii u Scopus