Методи і форми роботи органів (підрозділів) Національної поліції України щодо стабілізації незаконного обігу вогнепальної зброї та реалізації повоєнного роззброєння цивільного населення, заходи стимулювання та заохочення населення до здачі зброї на основі міжнародного досвіду : методичні рекомендації - Дніпровський державний університет внутрішніх справ; Харківський національний університет внутрішніх справ; Kharkiv National University of Internal Affairs; Львівський державний університет внутрішніх справ; Бугайчук, К. Л.; Buhaichuk, K. L.; Ганжа, Т. В.; Hanzha, T. V.; Джафарова, О. В.; Dzhafarova, O. V.; Дрок, І. С.; Drok, I. S.; et al. (Дніпровський державний університет внутрішніх справ, 2025)
Методичні рекомендації місять характеристику методів і форм роботи органів (підрозділів) Національної поліції України щодо стабілізації незаконного обігу вогнепальної зброї та реалізації повоєнного роззброєння цивільного населення, заходів стимулювання та заохочення населення до здачі зброї на основі міжнародного досвіду. Проведено аналіз діяльності Національної поліції України у напрямі стабілізації незаконного обігу вогнепальної зброї, методів заохочення населення до здачі вогнепальної зброї, що застосовуються поліцейськими. Окремо розглянуто інноваційні інструменти стабілізації незаконного обігу вогнепальної зброї та реалізації повоєнного роззброєння цивільного населення. Визначено психологічні аспекти роботи поліцейських із цивільним населенням щодо стимулювання добровільної здачі вогнепальної зброї. Призначені для здобувачів вищої освіти закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, науковців, працівників відділу контролю за обігом зброї Національної поліції України, власників зброї та всіх, хто цікавиться означеною тематикою.

The methodological recommendations contain a description of the methods and forms of work of the bodies (subdivisions) of the National Police of Ukraine in stabilizing the illegal circulation of firearms and implementing the post-war disarmament of the civilian population, measures to stimulate and encourage the population to surrender weapons based on international experience. An analysis of the activities of the National Police of Ukraine in stabilizing the illegal circulation of firearms, methods of encouraging the population to surrender firearms used by police officers was conducted. Innovative tools for stabilizing the illegal circulation of firearms and implementing the post-war disarmament of the civilian population were separately considered. The psychological aspects of the work of police officers with the civilian population in stimulating the voluntary surrender of firearms were identified. Intended for higher education students of higher education institutions with specific learning conditions, scientists, employees of the weapons control department of the National Police of Ukraine, weapon owners and everyone who is interested in the specified topic.
Keywords: Україна; Науково-методичні видання. Scientific and methodical publications; Scientific and methodical publications; Національна поліція України; незаконний обіг вогнепальної зброї; вогнепальна зброя; роззброєння; повоєнне роззброєння цивільного населення; заходи стимулювання та заохочення населення до здачі зброї; психологічні аспекти; Ukraine; National Police of Ukraine; illegal trafficking of firearms; firearms; post-war disarmament of the civilian population; psychological aspects