Еволюція підходів до регулювання права на свободу світогляду та віросповідання у юридичній науці - Пайда, Ю. Ю.; Paida, Yu. Yu.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-6424-6419 (Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. – 2018. – № 4. - С.33-40, 2018)
Здійснено аналіз процесу становлення понять і уявлень про свободу світогляду у конкретні історичні етапи її виникнення і становлення. Першим етапом є світогляд часів родоплемінних відносин. У подальшому приділено увагу релігійно-міфологічним традиціям, ідеології античного суспільства, становленню християнства. Наголошено, що в період буржуазних революцій закони держав проголошувались «природними», вічними та незмінними, що виникають із природи речей, суспільства та моралі. Наголошено, що у систему українського права входять норми, які стосуються свободи світогляду, релігії та переконань як окремої людини, так і об'єднань осіб. Визначено відмінності чинного законодавства у сфері регулювання права на свободу світогляду та віросповідання в Україні від недавніх радянських актів щодо даних суспільних відносин.

An analysis of the process of formation of concepts and ideas about the freedom of worldview in concrete historical stages of its origin and formation. The first stage is the worldview of the tribal times relations. In the future, attention is paid to religious and mythological traditions, the ideology of antiquity society, the formation of Christianity. It is emphasized that during the bourgeois revolutions the laws of the states were proclaimed "natural", eternal and unchangeable, arising from the nature of things, society and morality. It is emphasized that the system of Ukrainian law includes norms concerning the freedom of worldview, religion and beliefs of both individuals and associations. The differences of the current legislation in the field of regulation of the right to freedom of thought and religion in Ukraine from the recent Soviet acts on the data of public relations are determined.

Осуществлен анализ процесса становления понятий и представлений о свободе мировоззрения в конкретные исторические этапы ее возникновения и становления. Первым этапом является мировоззрение времен родоплеменных отношений. В дальнейшем уделено внимание религиозно-мифологическим традициям, идеологии античного общества, становлению христианства. Отмечено, что в период буржуазных революций законы государств провозглашались «естественными», вечными и неизменными, возникающие из природы вещей, общества и морали. Отмечено, что в систему украинского права входят нормы, касающиеся свободы мировоззрения, религии и убеждений как отдельного человека, так и объединений людей. Определены различия действующего законодательства в сфере регулирования права на свободу мировоззрения и вероисповедания в Украине от недавних советских актов по данным общественным отношениям.
Evolution of approaches to regulation of the right to freedom of beliefs and religion in legal science
Пайда, Ю. Ю. Еволюція підходів до регулювання права на свободу світогляду та віросповідання у юридичній науці / Пайда Ю. Ю. // Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. – 2018. – № 4. - С.33-40. - DOI:10.31733/2078-3566-2018-6-33-40.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; релігія; религия; religion; права людини; права человека; human rights; свобода світогляду; свобода мировоззрения; freedom of worldview; свобода віросповідання; свобода вероисповедания; freedom of religion; релігійно-міфологічні традиції; религиозно-мифологические традиции; religious and mythological traditions; Історія. History. История; релігійна свобода; религиозная свобода; religious freedom; історичні етапи еволюції; исторические этапы эволюции; historical stages of evolution; законодавство; законодательство; legislation