Особливості огляду місця події в умовах ведення бойових дій - Корнієнко, В.В.; Korniienko, V.V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-7682-1281 (Злочинність і протидія їй в умовах війни: глобальний, регіональний та національний виміри: зб. доп. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 12 квіт. 2023 р.). – Харків: ХНУВС, 2023. – С. 125-126, 2023)
Зазначено, що огляд місця події є важливою першочерговою та невідкладною слідчою дією, що направлена на пошук та документування слідів кримінального правопорушення. Її унікальність полягає у сприйнятті слідчим обстановки події у вигляді, яка під впливом часу та умов може швидко змінитися із ризиком втрати слідів та місць їх розташування. Розглянуто специфіку підготовки та виїзд до місця події, а також його проведення з подальшою фіксацією результатів в місцях проведення активних бойових дій. В умовах скороченого часу для оперативного нотування слідчому бажано застосовувати так звані «аудіо чернетки» на місці події, використовуючи мобільний телефон чи диктофон. При огляді великої ділянки події, а також з міркувань безпеки, дуже доцільно застосування аерозйомки.

It is noted that the inspection of the scene is an important priority and urgent investigative action aimed at finding and documenting traces of a criminal offense. Its uniqueness lies in the fact that investigators perceive the situation of the event in a way that, under the influence of time and conditions, can quickly change with the risk of losing traces and their locations. The specifics of preparation and departure to the scene of the event, as well as its implementation with subsequent recording of results in places of active hostilities, were considered. In conditions of reduced time, it is advisable for the investigator to use the so-called "audio drafts" at the scene of the incident, using a mobile phone or voice recorder, for operational notation. When inspecting a large area of ​​the event, as well as for safety reasons, it is highly advisable to use aerial photography.

Указано, что осмотр места происшествия является важным первоочередным и неотложным следственным действием, направленным на поиск и документирование следов уголовного правонарушения. Ее уникальность состоит в восприятии следователем обстановки события в таком виде, которое под влиянием времени и условий может быстро измениться с риском потери следов и мест их расположения. Рассмотрена специфика подготовки и выезд к месту происшествия, а также его проведение с последующей фиксацией результатов в местах проведения активных боевых действий. В условиях сокращенного времени для оперативной записи следователю желательно применять так называемые «аудио черновики» на месте происшествия, используя мобильный телефон или диктофон. При осмотре большого участка происшествия, а также по соображениям безопасности очень целесообразно применение аэросъемки.
Корнієнко, В. В. Особливості огляду місця події в умовах ведення бойових дій / Василь Володимирович Корнієнко // Злочинність і протидія їй в умовах війни: глобальний, регіональний та національний виміри: зб. доп. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 12 квіт. 2023 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ; Кримінол. асоц. України, Наук. парк «Наука та безпека». – Харків: ХНУВС, 2023. – С. 125-126.
Keywords: Криміналістика. Criminalistics. Криминалистика; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; огляд місця події; inspection of the scene; осмотр места происшествия; місця бойових дій; places of hostilities; места боевых действий; особиста безпека; personal safety; личная безопасность