Особливості юридичної відповідальності поліцейських в умовах воєнного стану - Могілевський, Л. В.; Mohilevskyi, L. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-6994-6086 (Проблеми сучасної поліцеїстики : тези доп. ІІІ наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 11 трав. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 33-36, 2023)
З'ясовано, що в умовах воєнного стану роль Національної поліції у забезпеченні суспільної безпеки і правопорядку суттєво зросла, що, у свою чергу, значно вплинуло на функціонування окремих правових інститутів. Законодавцем було, по-перше, суттєво змінено підхід до порядку проведення службових розслідувань, а також застосування дисциплінарних стягнень (запроваджені зміни значно спростили процес реалізації відповідних процедур), подруге, розширено перелік підстав притягнення поліцейських до відповідальності, по-третє, змінено підхід до відсторонення поліцейських, що, у свою чергу, спрямовано на збереження кадрового потенціалу в умовах його дефіциту.

It was found that under martial law, the role of the National Police in ensuring public safety and law and order increased significantly, which, in turn, had a significant impact on the functioning of certain legal institutions. First, the legislator significantly changed the approach to the procedure for conducting official investigations, as well as the application of disciplinary sanctions (the introduced changes significantly simplified the process of implementing the relevant procedures), secondly, the list of grounds for bringing police officers to justice was expanded, and thirdly, the approach to suspension was changed police officers, which, in turn, is aimed at preserving personnel potential in conditions of its shortage.

Установлено, что в условиях военного положения роль Национальной полиции в обеспечении общественной безопасности и правопорядка существенно возросла, что, в свою очередь, значительно повлияло на функционирование отдельных правовых институтов. Законодателем был, во-первых, существенно изменен подход к порядку проведения служебных расследований, а также применение дисциплинарных взысканий (введенные изменения значительно упростили процесс реализации соответствующих процедур), во-вторых, расширен перечень оснований привлечения полицейских к ответственности, в-третьих, изменен подход к отстранению полицейских, что, в свою очередь, направлено на сохранение кадрового потенциала в условиях его дефицита.
Могілевський, Л. В. Особливості юридичної відповідальності поліцейських в умовах воєнного стану / Могілевський Леонід Володимирович // Проблеми сучасної поліцеїстики : тези доп. ІІІ наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 11 трав. 2023 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внут. справ, Наук. парк «Наука та безпека». – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 33-36.
Keywords: Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Трудове право. Право соціального забезпечення. Labor law. Law of social guaranteeing. Трудовое право. Право социального обеспечения; Україна. Ukraine. Украина; Національна поліція України. National police of Ukraine. Национальная полиция Украины; National police of Ukraine; Национальная полиция Украины; поліція; police; полиция; поліцейські; police officers; полицейские; юридична відповідальність; legal responsibility; юридическая ответственность; воєнний стан; martial law; военное положение; дисциплінарні стягнення; disciplinary sanctions; дисциплинарные взыскания