Особливості взаємозв’язків здібностей загального та соціального інтелекту у поліцейських на різних етапах фахової підготовки - Харченко, С. В.; Kharchenko, S. V.; Svitlana Kharchenko (Теорія і практика сучасної психології. – 2019. – № 1, т. 1. – C. 194-198, 2019)
З’ясовано особливості взаємозв’язків здібностей академічного та соціального інтелекту в поліцейських на різних етапах фахової підготовки (старшого юнацького віку та у віці ранньої дорослості). Підтверджено дані про тісний зв’язок загального рівня академічного та соціального інтелекту. Визначено залежність від віку випробуваних зв’язків між здібностями академічного та соціального інтелекту. Показаний менш тісний зв’язок здібностей до логічного узагальнення, виділення загальних істотних ознак у різних невербальних реакціях людини та розуміння зміни значення подібних вербальних реакцій людини залежно від контексту ситуації та академічного інтелекту в обстежених у віці ранньої дорослості порівняно з молодшими за віком.

The specifics of the relationship between the abilities of academic and social intelligence in police officers at different stages of professional training (older youth and early adulthood) have been clarified. Data on the close connection between the general level of academic and social intelligence have been confirmed. The age dependence of the tested relationships between the abilities of academic and social intelligence was determined. A less close connection of the ability to logical generalization, the selection of common essential features in various non-verbal reactions of a person and the understanding of the change in the meaning of similar verbal reactions of a person depending on the context of the situation and academic intelligence is shown in those examined in early adulthood compared to younger ones.

Выяснены особенности взаимосвязей способностей академического и социального интеллекта у полицейских на разных этапах профессиональной подготовки (старшего юношеского возраста и в возрасте ранней взрослости). Подтверждены данные о тесной связи общего уровня академического и социального интеллекта. Выявлена зависимость взаимосвязей способностей академического и социального интеллекта от возраста испытуемых. Показана менее тесная связь способностей к логическому обобщению, выделению общих существенных признаков в разных невербальных реакциях человека и пониманию изменения значения подобных вербальных реакций человека в зависимости от контекста ситуации и академического интеллекта у обследованных в возрасте ранней взрослости по сравнению с более младшими.
The interactions of the abilities of general and social intelligence among police at different stages of professional training
Особенности взаимосвязей способностей общего и социального интеллекта у полицейских на разных этапах профессиональной подготовки
Keywords: Психологія. Рsychology. Психология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; поліцейські; police officers; полицейские; фахова підготовка; professional training; профессиональная подготовка; академічний інтелект; academic intelligence; академический интеллект; соціальний інтелект; social intelligence; социальный интеллект; Юридична психологія. Legal psychology. Юридическая психология; вищі навчальні заклади зі специфічними умовами навчання; higher educational institutions with specific study conditions; высшие учебные заведения со специфическими условиями обучения; здібності; abilities; способности; вік; age; возраст