Теоретичне визначення поняття умисного знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду - Нечипоренко, О. С.; Nechyporenko, O. S. (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. - 2015. - № 3 (70). - С. 75-80., 2015)
Розглянуто актуальне питання визначення поняття злочину, передбаченого ст. 252 КК України «Умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду». Зроблено висновок про те, що визначення вказаного поняття повинно ґрунтуватися на законодавчому визначенні поняття злочину, передбаченому ст. 11 КК України. Злочин, передбачений ст. 252 КК України, характеризується як вчинене відповідним суб’єктом суспільно небезпечне діяння, яке посягає на відносини у сфері охорони, раціонального використання та відтворення територій, взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду.

The subject of the research is the criminal liability for the intentional destruction or damage of territories taken under state protection and objects of natural reserve fund. The objective of the article – is to study and formulate the legal definition of the notion of a crime under the Art. 252 «The intentional destruction or damage of the territories taken under state protection and objects of natural reserve fund». The author using the dialectical method has analyzed criminal laws of Ukraine concerning liability for the intentional destruction or damage of the territories taken under state protection and objects of natural reserve fund through the indepth study of general categories of criminal law, in particular the concept of a crime and its features. System and structural analysis has assisted to determine the content of a number of features that characterize the intentional destruction or damage of the territories taken under state protection and objects of natural reserve fund, considering other sectors of the domestic law, in particular, environmental law. The results of the research have theoretical and practical significance. In particular, the correct establishment of the concept of a crime allows you to apply this norm only to a certain range of socially dangerous acts, correspondent to the features of a crime under the Art. 252 of the Criminal Code of Ukraine.

Рассмотрен актуальный вопрос определения понятия преступления, предусмотренного ст. 252 УК Украины «Умышленное уничтожение или повреждение территорий, взятых под охрану государства, и объектов природно-заповедного фонда». Сделан вывод о том, что определение указаного понятия должно базироваться на законодательном определении понятия преступления, предусмотренном ст. 11 УК Украины. Преступление, предусмотренное ст. 252 УК Украины, характеризуется как совершённое соответствующим субъектом общественно опасное деяние, посягающее на отношения в сфере охраны, рационального использования и воссоздания территорий, взятых под охрану государства, и объектов природно-заповедного фонда.
Nechyporenko, O.S. (2015), “Theoretical definition of the notion of intentional destruction or damage of territories taken under state protection and objects of natural reserve fund” [“Teoretychne vyznachennia poniattia umysnoho znyshchennia abo poshkodzhennia terytorii, vziatykh pid okhoronu derzhavy, ta obiektiv pryrodno-zapovidnoho fondu”], Visnyk Kharkivskoho Natsionalnoho Universytetu Vnutrishnikh Sprav, No. 3, pp. 75-80.
Нечипоренко, О. С. Теоретичне визначення поняття умисного знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду // Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. - 2015. - № 3 (70). - С. 75-80.
Нечипоренко О. С. "Теоретичне визначення поняття умисного знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду." Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ 3 (2015): 75-80.
Keywords: Кримінальне право. Criminal Law. Уголовное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; злочин; умисне знищення або пошкодження; території, взяті під охорону держави; об’єкти природно-заповідного фонду; crime; intentional destruction or damage; territories taken under state protection; objects of natural reserve fund; преступление; умышленное уничтожение или повреждение; территории, взятые под охрану государства; объекты природно-заповедного фонда