Сучасні тенденції на ринку праці в Україні та вплив на них демографічних процесів - Зленко, Н. М.; Zlenko, N. M.; Павленко, Н. В.; Pavlenko, N. V.; Ярова, В. В.; Yarova, V. V.; Наталія Зленко; Павленко Наталія Вікторівна (Економiка та держава. - 2020. - №10. - С. 56-62, 2020)
Визначено тенденції зміни чисельності населення починаючи із середини минулого століття, а також проаналізовано фактори, які на неї вплинули. Визначено динаміку зміни вікового складу населення за 2017-2019, а також встановлено, що відстежується чітка тенденція до старіння працездатного населення. Окрім того, в межах наукової статті визначено динаміку зміни структури населення за статевою та територіальною приналежністю. В результаті аналізу встановлено, що станом на 2019 рік кількість працездатного жіночого та чоловічого населення зросла порівняно із 2017 роком, а також відслідковувалась чітка тенденція до зростання сільського та міського населення. Визначено основні показники, за якими характеризують ринок праці, і встановлено, що середньо штатна кількість працівників протягом 2010-2019 років зменшується поруч із зменшенням коефіцієнту по прийому та зростанням коефіцієнту по звільненню, що є негативним фактором. Проаналізовано тенденції зміни номінальної та реальної заробітної плати протягом 2010-2019 років.

The scientific article identifies trends in population growth since the middle of last century, as well as analyzes the factors that influenced it. The dynamics of changes in the age structure of the population for 2017-2019 is determined, and it is also established that there is a clear trend towards the aging of the working population. In addition, within the framework of the scientific article, the dynamics of changes in the structure of the population by gender and territorial affiliation is determined. As a result of the analysis, it was found that as of 2019, the number of able-bodied women and men increased compared to 2017, and a clear trend towards the growth of rural and urban populations was observed. The main indicators characterizing the labor market are determined, and it is established that the average number of employees during 2010-2019 decreases along with the decrease in the admission rate and the increase in the dismissal rate, which is negative. Trends in changes in nominal and real wages during 2010-2019 are analyzed.

Определены тенденции изменения численности населения, начиная с середины прошлого века, а также проанализированы факторы, которые на нее повлияли. Определена динамика изменения возрастного состава населения за 2017-2019, а также установлено, что прослеживается четкая тенденция к старению трудоспособного населения. Кроме того, в научной статье определена динамика изменения структуры населения по половой и территориальной принадлежности. В результате анализа установлено, что на 2019 количество трудоспособного женского и мужского населения выросла по сравнению с 2017 годом, а также отслеживалась четкая тенденция к росту сельского и городского населения. Определены основные показатели, по которым характеризуют рынок труда, и установлено, что среднештатная численность работников в течение 2010-2019 годов уменьшается наряду с уменьшением коэффициента по приему и ростом коэффициента по освобождению, что является отрицательным фактором. Проанализированы тенденции изменения номинальной и реальной заработной платы в течение 2010-2019 годов.
Современные тенденции на рынке труда в Украине и влияние на них демографических процессов
Current trends in the labor market in Ukraine and the impact of demographic processes on them
Keywords: ринок праці; labor market; рынок труда; трудова міграція; labor migration; трудовая миграция