Стабільність кримінального законодавства України в умовах дії правового режиму воєнного стану - Шевчук, Т. А.; Shevchuk, T. A.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-0162-7011 (Актуальні проблеми та перспективи розвитку юридичної науки, освіти та технологій у XXI столітті в дослідженнях молодих учених: зб. матеріалів доп. учасн. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 3 берез. 2023 р.). – Харків, 2023. – С. 38-41, 2023)
Зазначено, що у зв’язку зі збройною агресією рф на території України та виникненні реальної загрози національній безпеці нашої держави до КК було внесено низку змін (як включення нових норм, так і доповнення вже існуючих). Підкреслено, що сталість, стабільність кримінального законодавства України визначає його непохитний характер і здатність забезпечення охоронюваних суспільних відносин протягом тривалого часу. Наголошено, що навіть в умовах воєнного стану швидкі зміни до КК не є виправданими, оскільки зроблені законодавцем помилки можуть призвести або й призводять до порушення прав людини, невизначеності правової кваліфікації діянь, гальмування досудового розслідування і судового розгляду кримінальних проваджень.

It is noted that in connection with the armed aggression of the Russian Federation on the territory of Ukraine and the emergence of a number of real threats to the national security of our state were included in the CC changes (both the inclusion of new norms and additions to existing ones). It is emphasized that the constancy and stability of the criminal legislation of Ukraine determines its steadfast nature and ability to ensure protected social relations for a long time. It was emphasized that even in the conditions of martial law, rapid changes to the Criminal Code are not justified, since mistakes made by the legislator can lead to or lead to the violation of human rights, the uncertainty of the legal qualification of actions, the inhibition of pre-trial investigation and the trial of criminal proceedings.

Определено, что в связи с вооруженной агрессией россии на территории Украины и возникновении реальной угрозы национальной безопасности нашего государства в УК был внесен ряд изменений (как включение новых норм, так и дополнение уже существующих). Подчеркнуто, что постоянство, стабильность уголовного законодательства Украины определяет его несгибаемый характер и способность обеспечения охраняемых общественных отношений в течение длительного времени. Отмечено, что даже в условиях военного положения быстрые изменения в УК не оправданы, поскольку сделанные законодателем ошибки могут привести или и приводят к нарушению прав человека, неопределенности правовой квалификации деяний, торможению досудебного расследования и судебноно разбирательства уголовных производств.
Шевчук, Т. А. Стабільність кримінального законодавства України в умовах дії правового режиму воєнного стану / Тетяна Анатоліївна Шевчук // Актуальні проблеми та перспективи розвитку юридичної науки, освіти та технологій у XXI столітті в дослідженнях молодих учених: зб. матеріалів доп. учасн. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 3 берез. 2023 р.) / Нац. аерокосм. ун-т імені М. Є. Жуковського “Харків. авіац. ін-т", Льот. акад. Нац. авіац. ун-ту, Херсон. держ. ун-т, Кримінолог. асоц. України, НДІ публ. політики і соц. наук. – Харків, 2023. – С. 38-41.
Keywords: Кримінальне право. Criminal Law. Уголовное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; кримінальне законодавство; criminal legislation; уголовное законодательство; злочини проти основ національної безпеки; crimes against the foundations of national security; преступления против основ национальной безопасности; правовий режим; legal regime; правовой режим; воєнний стан; martial law; военное положение