Напрямки розвитку сучасних математичних моделей робочих процесів газотурбінних двигунів - Давиденко, М. Ф.; Davydenko, M. F.; Дятловська, В. Л.; Diatlovska, V. L.; ORCID: https://orcid.org/0000-0001-8125-1407; Сіора, А. С.; Siora, A. S. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених : тези доп. учасників наук.-практ. конф. з нагоди святкування Дня науки (м. Харків, 15 трав. 2020 р.). – Харків : ХНУВС, 2020. – С. 348-351, 2020)
Відзначено, що у сформованій практиці проектувальних термодинамічних розрахунків газотурбінних двигунів авіаційного і наземного застосування використовується широка гама програмних продуктів, розроблених галузевими конструкторськими бюро й інститутами. Одним з негативних наслідків використання різних розрахункових систем є спостережуване різночитання в оцінці основних параметрів газотурбінних двигунів, необхідність виконання перевірних розрахунків та узгодження математичних моделей. Необхідно в принципі виключити подібні нестиковки, що якісно підвищить ефективність процесу проектування.

It is noted that in the developed practice of design thermodynamic calculations of gas turbine engines for aviation and land use, a wide range of software products developed by industry design bureaus and institutes is used. One of the negative consequences of using different calculation systems is the observed discrepancy in the assessment of the main parameters of gas turbine engines, the need to perform verification calculations and agree on mathematical models. In principle, it is necessary to exclude such mismatches, which will qualitatively increase the efficiency of the design process.

Отмечено, что в сложившейся практике проектировочных термодинамических расчетов газотурбинных двигателей авиационного и наземного применения используется широкая гамма программных продуктов, разработанных отраслевыми конструкторскими бюро и институтами. Одним из негативных последствий использования различных расчетных систем является наблюдаемое разночтение в оценке основных параметров газотурбинных двигателей, необходимость выполнения проверочных расчетов и согласование математических моделей. Необходимо в принципе исключить подобные нестыковки, что качественно повысит эффективность процесса проектирования.
Давиденко, М. Ф. Напрямки розвитку сучасних математичних моделей робочих процесів газотурбінних двигунів / Михайло Федорович Давиденко, Вікторія Леонідівна Дятловська, Андрій Сергійович Сіора // Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених : тези доп. учасників наук.-практ. конф. з нагоди святкування Дня науки (м. Харків, 15 трав. 2020 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків : ХНУВС, 2020. – С. 348-351.
Keywords: Техніка. Технічні науки. Machinery. Engineering. Техника. Технические науки; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; газотурбінні двигуни; gas turbine engines; газотурбинные двигатели; математична модель; mathematical model; математическая модель; проєктування; designing; проектирование