Кримінологічний аналіз особистісних рис наркозалежних - Назаренко, Д. О.; Nazarenko, D. O. (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. – 2013. – № 4 (63). – С. 67-75, 2013)
Розглянуто проблеми протидії наркотизації як фоновому для злочинності явищу. Переважна більшість наркозалежних – незайняті працею та навчанням повнолітні особи чоловічої статі з переважанням 18–35-річної вікової групи. На підставі узагальнення результатів тестування наркозалежних доведено, що серед їх морально-психологічних рис переважають егоцентризм, соціально-психологічна дезадаптація, відчуження, розлади соціально-психологічної ідентифікації особи, десоматизація, гіпоаутогнозія, пригніченість, тривожність, синдроми зміненої реактивності, психічної й фізичної залежності, знижена стійкість до емоційних навантажень, підвищена агресивність. Обґрунтовано їх криміногенне значення. The article is devoted to the problems of drug addiction’s counteraction as a background phenomenon for the delinquency. The majority of addicts are unemployed adult males of 18–35 age group. Basing on summarizing the results of testing drug users it is proved that egocentrism, social and psychological maladjustment, alienation, social and psychological disorders in identification, desomatization, hypoautognosis, depression, anxiety, altered reactivity syndromes, psychological and physical dependence, reduced resistance to emotional stress, increased aggressiveness predominate among their moral and psychological traits. Рассмотрены проблемы противодействия наркотизации как фоновому для преступности явлению. Подавляющее большинство наркозависимых – незанятые трудом и учебой совершеннолетние лица мужского пола с преобладанием 18–35-летней возрастной группы. На основании обобщения результатов тестирования наркозависимых доказано, что среди их морально- психологических черт преобладают эгоцентризм, социально-психологическая дезадаптация, отчуждение, расстройства социально-психологической идентификации личности, десоматизация, гипоаутогнозия, подавленность, тревожность, синдромы измененной реактивности, психической и физической зависимости, пониженная устойчивость к эмоциональным нагрузкам, повышенная агрессивность. Обосновано их криминогенное значение.
Criminological analysis of addicts’ personality
Криминологический анализ личностных качеств наркозависимых
Назаренко, Д. О. Кримінологічний аналіз особистісних рис наркозалежних / Д. О. Назаренко // Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. – 2013. – № 4 (63). – С. 67-75.
Keywords: Кримінологія. Criminology. Криминология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; кримінологічний аналіз; криминологический анализ; criminological analysis; наркотики; drugs; наркотизація; наркотизация; наркозалежні; наркозависимые; drug addicts