Специфіка волонтерського руху в Україні - Головко, О. В.; Holovko , O. V.; Олександра Головко (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. ХII Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 1 груд. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 136-137, 2023)
Відзначено, що волонтерство в Україні стало прикметною ознакою формування і розвитку громадянського суспільства. Однак така інституція зорганізувалася не як наслідок реформ, започаткованих державою, а як результат ініціативи небайдужих громадян, завдяки їх свідомості й патріотизму. На сьогодні волонтерський рух є важливою частиною титанічної героїчної боротьби українського народу проти російської агресії. Він перетворюється на інститут громадських активістів у різних галузях соціального життя в нашій державі.

It was noted that volunteering in Ukraine has become a prominent feature of the formation and development of civil society. However, such an institution was organized not as a result of reforms initiated by the state, but as a result of the initiative of caring citizens, thanks to their consciousness and patriotism. Today, the volunteer movement is an important part of the titanic heroic struggle of the Ukrainian people against Russian aggression. It is turning into an institute of public activists in various spheres of social life in our country.

Отмечено, что волонтерство в Украине стало отличительным признаком формирования и развития гражданского общества. Однако такой институт организовался не как следствие реформ, начатых государством, а как результат инициативы неравнодушных граждан благодаря их сознанию и патриотизму. Сегодня волонтерское движение является важной частью титанической героической борьбы украинского народа против российской агрессии. Он превращается в институт общественных активистов в разных сферах социальной жизни в нашем государстве.
Keywords: волонтерство; volunteering; волонтерський рух; volunteer movement; волонтерское движение; Україна; Ukraine; Украина; воєнна агресія; military aggression; военная агрессия