Кримінально-правова оцінка працевлаштування населення на тимчасово окупованих територіях України - Данилюк, С. Б.; Danyliuk, S. B. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 трав. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 292-295, 2025)
Наголошено, що відсутність законодавчо закріпленого вичерпного переліку посад незаконними об’єктами працевлаштування або функцій, які можуть визначатися як колабораційні, а також нечіткість у розмежуванні понять «добровільності» та «примусовості» зайняття таких посад, ускладнює кваліфікацію відповідних діянь. Це потребує подальшого вдосконалення законодавства шляхом конкретизації правових норм, доповнення їх офіційними роз’ясненнями.

It is emphasized that the lack of a legally established exhaustive list of positions that are illegal objects of employment or functions that can be defined as collaborative, as well as the vagueness in the distinction between the concepts of "voluntariness" and "compulsion" of occupying such positions, complicates the qualification of the relevant acts. This requires further improvement of the legislation by specifying legal norms and supplementing them with official explanations.
Keywords: Україна; кримінально-правова кваліфікація; співпраця з окупаційними адміністраціями; колабораційна діяльність; Ukraine; criminal law qualification; cooperation with occupation administrations; collaborative activities