Особливості вивчення особи підозрюваного в межах міжнародного співробітництва - Чича, Р. П.; Chycha, R. P.; Гнатенко, В. С.; Hnatenko, V. S.; Ruslan Chycha; Валерія Гнатенко (Право і безпека. - 2025. - № 3 (98). - С. 67-77, 2025)
Тенденції світової глобалізації, мобільність громадян, розвиток технологій і транснаціональної злочинності висувають нові виклики перед національною системою кримінального судочинства. У межах кримінальних проваджень для досягнення поставлених завдань необхідна процесуальна взаємодія із правоохоронними та судовими органами інших держав. Повномасштабна воєнна агресія російської федерації та необхідність притягнення до відповідальності винних у численних воєнних злочинах, учинених на території України, вимагає забезпечення співпраці з міжнародними інституціями, що функціонують у правоохоронній та судовій сферах, і отже, глибокого та всеосяжного міжнародного співробітництва. Статтю присвячено окремим аспектам забезпечення вивчення особи підозрюваного, обвинуваченого в межах міжнародного співробітництва. Її мета – висвітлення теоретико-прикладних питань розвитку та вдосконалення інституту міжнародного співробітництва у кримінальному судочинстві України. Досліджено механізми реалізації міжнародних запитів і проаналізовано погляди окремих науковців щодо ефективності забезпечення міжнародного співробітництва. Зроблено висновки про необхідність подальшого вдосконалення правового механізму надання швидкої та дієвої допомоги під час міжнародного співробітництва. Здійснення процесуальних дій, спрямованих на збирання даних про особу підозрюваного або обвинуваченого, є важливим елементом діяльності уповноважених осіб у кримінальному судочинстві загалом і в міжнародному співробітництві у межах провадження зокрема. Дотримання передбачених національним і міжнародним законодавством процедур отримання інформації в кожному кримінальному провадженні є необхідною умовою надання доказового значення даним про особу підозрюваного. Використання сучасних цифрових технологій у процесі отримання даних про особу в межах міжнародного співробітництва розширює можливості і пришвидшує процес їх збирання. Сьогодні чинне законодавство дозволяє отримувати тільки електронний запит із подальшим обов’язковим підтвердженням оригіналом. У майбутньому потрібні механізми, що забезпечать легалізацію та використання під час доказування електронних доказів, засвідчених належним чином. Такий підхід істотно спростить і пришвидшить ухвалення процесуальних рішень уповноваженими особами у кримінальному судочинстві та підвищить ефективність захисту прав і свобод людини.

Globalisation trends, citizen mobility, technological developments and transnational crime pose new challenges to the national criminal justice system. In order to achieve the objectives set in criminal proceedings, procedural cooperation with law enforcement and judicial authorities of other states is necessary. The full-scale military aggression of the russian federation and the need to bring to justice those responsible for numerous war crimes committed on the territory of Ukraine require cooperation with international institutions operating in the law enforcement and judicial spheres, and therefore, deep and comprehensive international cooperation. The article is devoted to certain aspects of ensuring the investigation of suspects and accused persons within the framework of international cooperation. Its purpose is to highlight theoretical and practical issues in the development and improvement of the institution of international cooperation in criminal proceedings in Ukraine. The mechanisms for implementing international requests are examined and the views of individual scholars on the effectiveness of ensuring international cooperation are analysed. Conclusions are drawn about the need to further improving the legal mechanism for providing rapid and effective assistance during international cooperation. The implementation of procedural actions aimed at collecting data on the suspect or accused is an important element of the activities of authorised persons in criminal proceedings in general and in international cooperation within the proceedings in particular. Compliance with the procedures for obtaining information provided for by national and international legislation in each criminal proceeding is a necessary condition for giving evidentiary value to data on the suspect. The use of modern digital technologies in the process of obtaining data on a person within the framework of international cooperation expands the possibilities and speeds up the process of collecting such data. Current legislation only allows electronic requests to be made, with subsequent mandatory confirmation by the original. In the future, mechanisms will be needed to ensure the legalisation and use of duly certified electronic evidence in court proceedings. This approach will significantly simplify and speed up the adoption of procedural decisions by authorised persons in criminal proceedings and increase the effectiveness of the protection of human rights and freedoms.
Features of studying a suspect’s identity within the framework of international cooperation
Keywords: міжнародна правова допомога; кримінальне провадження; досудове розслідування; міжнародне співробітництво; підозрюваний; міжнародний запит; Міжнародний кримінальний суд; international legal assistance; criminal proceedings; pre-trial investigation; international cooperation; suspect; international request; International Criminal Court