Правові засади протидії корупційним проявам у публічній службі та місце серед них адміністративно- правових норм - Музичук, Е. О.; Muzychuk, E. O.; Едуард Музичук (Вісник Кримінологічної Асоціації України. – 2024. – № 1 (31). – С. 419-428, 2024)
У статті зазначено, що адміністративно-правові норми відіграють важливу роль у протидії корупції у публічній службі в Україні. Ці норми встановлюють правила поведінки, процедури та відповідальність публічних службовців у сфері протидії корупційним правопорушенням. Наголошено, що правовий статус публічних службовців визначається саме в адміністративній галузі права. Це охоплює такі аспекти, як статус посадових осіб, регулювання процедур звільнення, пенсійного забезпечення, соціального захистута інших питань, пов’язаних із їх професійною діяльністю. Наведено та проаналізовано низку нормативно-правових актів, за допомогою яких здійснюється правовий регулюючий вплив у межах протидії корупційним проявам у публічній службі. Водночас висвітлено думки, тези, твердження та наукові погляди вчених у сфері права на проблематику даної статті. Сформовано та надано авторські судження щодо можливих напрямків удосконалення адміністративно-правового регулювання досліджуваної сфери суспільних відносин.

The article states that administrative and legal norms play an important role in combating corruption in the public service in Ukraine. These norms establish rules of conduct, procedures and responsibilities of public officials in the field of combating corruption offenses. It is emphasized that the legal status of public servants is determined precisely in the administrative field of law. This covers aspects such as the status of officials, regulation of dismissal procedures,pensions, social security and other matters related to their professional activities.A number of normative legal acts are given and analyzed, with the help of which legal regulatory influence is exercised within the framework of countering corruption manifestations in the public service. At the same time, the opinions, theses, statements and scientific views of scientists in the field of law on the issues of this article are highlighted. The author's judgments regarding the possible directions of improvement of the administrative and legal regulation of the researched sphere of social relations have been formed and provided.

В статье говорится, что административно-правовые нормы играют важную роль в противодействии коррупции в публичной службе в Украине. Эти нормы устанавливают правила поведения, процедуры и ответственность публичных служащих в области противодействия коррупционным правонарушениям. Отмечено, что правовой статус публичных служащих определяется именно в административной области права. Это включает такие аспекты, как статус должностных лиц, регулирование процедур увольнения, пенсионного обеспечения, социальной защиты и других вопросов, связанных с их профессиональной деятельностью. Приведены и проанализированы ряд нормативно-правовых актов, с помощью которых осуществляется правовое регулирующее влияние в рамках противодействия коррупционным проявлениям в публичной службе. В то же время отражены мнения, тезисы, утверждения и научные взгляды ученых в сфере права на проблематику данной статьи. Сформированы и предоставлены авторские суждения о возможных направлениях усовершенствования административно-правового регулирования исследуемой сферы общественных отношений.
Legal principles of combating corruption in the public service and the place among them of administrative and legal norms
Keywords: корупція; правові засади; публічна служба; адміністративно-правові норми; протидія; корупційні прояви; державна політика; правове регулювання; законодавче забезпечення; corruption; legal principles; public service; administrative and legal norms; opposition; corruption manifestations; state policy; legal regulation; legislative support; коррупция; правовые основы; публичная служба; административно-правовые нормы; противодействие; коррупционные проявления; государственная политика; правовое регулирование; законодательное обеспечение