Правові засади використання спеціальних знань під час розслідування вбивств - Вуйма, А. Г.; Vuima, A. H.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-6215-5361 (Право і безпека. - 2020. - № 1 (76). - С. 107-111, 2020)
У статті здійснено аналіз положень Кримінального процесуального кодексу України та інших нормативно-правових актів, що регламентують діяльність експертів. Визначено та проаналізовано засади використання спеціальних знань експертів під час розслідування вбивств. Встановлено, що визначення засад використання спеціальних знань експертів, що застосовуються під час розслідування вбивств, передбачають аналіз положень нормативно-правових актів, які регламентують діяльність указаних суб’єктів. Реалізація вказаних засад можлива за рахунок законодавчо закріплених прав та обов’язків експертів і залежить від безпосередньої форми використання спеціальних знань. Based on the analysis of the Constitution of Ukraine and the Criminal Procedural Code of Ukraine, the author has established the relationship between the general principles of criminal proceedings and some provisions of the Basic Law of Ukraine. It has been established that the purpose of involving an expert in criminal proceedings is to clarify the circumstances relevant to criminal proceedings, for the solution of which special knowledge is required. The author has substantiated the provisions, according to which the involvement of an expert in criminal proceedings requires the existence of two grounds: legal and factual, the content of which is revealed in the provisions of the article. The formulated conclusions are theoretical categories that determine the direction and content of the activities of experts and law enforcement officers in case of the application of special knowledge in criminal proceedings, in particular during the investigation of murders. The practical significance of the obtained results is to ensure a prompt, complete and impartial investigation and is one of the guarantees of the tasks of criminal proceedings. В статье определены и проанализированы принципы использования специальных знаний экспертов при расследовании убийств. Осуществлен анализ положений уголовного процессуального законодательства и других нормативно-правовых актов, регламентирующих деятельность экспертов. Установлено, что определение принципов использования специальных знаний экспертов, применяемых при расследовании убийств, предполагает исследование нормативно-правовых актов, регламентирующих деятельность указанных субъектов. Соблюдение этих принципов обеспечивается благодаря регламентации прав и обязанностей экспертов и зависит от непосредственной формы использования этих специальных знаний.
Legal Principles for the Use of Special Knowledge while Investigating Murders
Правовые принципы использования специальных знаний при расследовании убийств
Вуйма, А. Г. Правові засади використання спеціальних знань під час розслідування вбивств / Анастасія Геннадіївна Вуйма // Право і безпека. - 2020. - № 1 (76). - С. 107-111. - DOI: https://doi.org/10.32631/pb.2020.1.15. Вуйма, А. Г. (2020) «Правові засади використання спеціальних знань під час розслідування вбивств», Право і безпека, 76(1), с. 107-111. doi: 10.32631/pb.2020.1.15.
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; кримінальне провадження; уголовное производство; criminal proceedings; розслідування вбивств; расследование убийств; investigating murders; спеціальні знання; специальные знания; special knowledge; експерт; эксперт; expert; правові засади; правовые принципы; legal principles