Підстави та порядок медичного обслуговування членів сімей поліцейських в закладах охорони здоров’я МВС - Васьківський, О. П.; Vaskivskyi, O. P. (Актуальні проблеми держави і права. – 2023. – Вип. 97. - С. 39-45, 2023)
Встановлено та окреслено умови медичного обслуговування членів сімей поліцейських в закладах охорони здоров’я МВС. Акцентовано увагу на специфіці порядку медичного обслуговування членів сімей поліцейських в закладах охорони здоров’я МВС та наголошено на відмінності механізмів загального надання медичних послуг та реабілітаційного, санаторно-курортного лікування, тощо. Наголошено на необхідність розширення переліку осіб, які відносяться до членів сім’ї поліцейського. Так, дружина, чоловік та діти далеко не завжди присутні в сім’ї поліцейського, який може ділити свій побут і з іншими близькими особами, зокрема, братами, сестрами, дідом, бабою, племінницею чи племінником, тощо. Внаслідок різних життєвих обставин ці особи можуть знаходитись на утриманні поліцейського та проживати з ним безпосередньо. У такому випадку їх медичне обслуговування в закладах охорони здоров’я системи МВС є важливою умовою державної підтримки та соціального забезпечення самого поліцейського, що в окремій частині полегшить процес догляду за близькими. У зв’язку із цим, до умов медичного обслуговування членів сім’ї поліцейських в закладах охорони здоров’я МВС варто додатково віднести наявність родинних зв’язків із поліцейським, поділ із ним побуту та проживання однією сім’єю. Відзначено, що більш доцільним та логічним є внесення у відомчі нормативно-правові акти змін, які б надали можливість членам сімей поліцейським особисто звертатись у відповідні заклади охорони здоров’я МВС із пред’явленням документів, що посвідчують наявність родинних зв’язків із співробітником Національної поліції України. Такий порядок забезпечить не тільки оперативність організації отримання медичних послуг членами сімей поліцейських, але й свободу обрання відповідного закладу охорони здоров’я.

The article, based on the analysis of the provisions of the current legislation of Ukraine, establishes and outlines the conditions of medical care for members of the families of police officers in health care institutions of the Ministry of Internal Affairs. Attention is focused on the specifics of the order of medical care for family members of police officers in health care institutions of the Ministry of Internal Affairs, and differences in the mechanisms of general provision of medical services and rehabilitation, sanatoriumresort treatment, etc. are emphasized. It was concluded that it is necessary to expand the list of persons who belong to the policeman's family members. Yes, the wife, husband and children are far from always present in the family of a policeman, who may share his life with other close persons, in particular, brothers, sisters, grandfather, grandmother, niece or nephew, etc. Due to various life circumstances, these persons may be dependent on a police officer and live with him directly. In this case, their medical care in health care institutions of the Ministry of Internal Affairs system is an important condition for state support and social security of the policeman himself, which in a separate part will facilitate the process of caring for loved ones. In this regard, the conditions of medical care for family members of police officers in health care institutions of the Ministry of Internal Affairs should additionally include the presence of family ties with the police officer, sharing a household with him, and living in the same family. In addition, it is worth noting that, according to the existing procedure, registration and referral to health care institutions of the Ministry of Internal Affairs, information about persons - family members of police officers who are attached to the specified institutions for medical care is carried out by personnel support units of police bodies, which, according to our point of view significantly complicates the implementation of the right to receive medical services by the specified subjects. It is more expedient and logical to make changes to departmental legal acts that would enable family members of police officers to personally apply to the relevant health care institutions of the Ministry of Internal Affairs with the presentation of documents proving the existence of family ties with an employee of the National Police of Ukraine. Such an order will ensure not only the efficiency of the organization of receiving medical services by members of the policemen's families, but also the freedom to choose the appropriate health care institution.

Установлены и определены условия медицинского обслуживания членов семей полицейских в учреждениях здравоохранения МВД. Акцентировано внимание на специфике порядка медицинского обслуживания членов семей полицейских в учреждениях здравоохранения МВД и отмечено различие механизмов общего предоставления медицинских услуг и реабилитационного, санаторно-курортного лечения и т.д. Отмечена необходимость расширения перечня лиц, относящихся к членам семьи полицейского. Подчеркнуто, что более целесообразным и логичным является внесение в ведомственные нормативно-правовые акты изменений, которые предоставили бы возможность членам семей полицейским лично обращаться в соответствующие учреждения здравоохранения МВД с предъявлением документов, удостоверяющих наличие родственных связей с сотрудником Национальной полиции Украины. Такой порядок обеспечит не только оперативность организации получения медицинских услуг членами семей полицейских, но и свободу избрания соответствующего заведения здравоохранения.
Conditions and procedures for medical care of family members of police officers in health care institutions of the Ministry of Internal Affairs
Васьківський, О. П. Підстави та порядок медичного обслуговування членів сімей поліцейських в закладах охорони здоров’я МВС / О. П. Васьківський // Актуальні проблеми держави і права. – 2023. – Вип. 97. - С. 39-45. - DOI :https://doi.org/10.32782/apdp.v97.2023.5.
Keywords: Трудове право. Право соціального забезпечення. Labor law. Law of social guaranteeing. Трудовое право. Право социального обеспечения; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Національна поліція України. National police of Ukraine. Национальная полиция Украины; National police of Ukraine; Национальная полиция Украины; поліція; police; полиция; поліцейські; police officers; полицейские; медичне обслуговування; health care; медицинское обслуживание; члени сімей поліцейських; members of policemen's families; члены семей полицейских; заклади охорони здоров’я МВС; health care institutions of the Ministry of Internal Affairs; заведения здравоохранения МВД