Трансформація правотворчої діяльності в умовах воєнного стану - Кудря, А. Р.; Kudria, A. R. (Актуальні проблеми правотворчості в Україні : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 29 листоп. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 85-86, 2024)
Воєнний стан є особливим правовим режимом, що запроваджується з метою захисту суверенітету та територіальної цілісності держави у випадку зовнішньої агресії, загрози нападу або порушень громадського порядку, що ставить під загрозу існування держави та безпеку громадян. У таких умовах правотворча діяльність держави змінюється, орієнтуючись не лише на збереження загальних принципів права, а й на оперативність, ефективність та встановлення тимчасових обмежень виконання деяких правових норм.

Martial law is a special legal regime introduced to protect the sovereignty and territorial integrity of the state in the event of external aggression, threat of attack or violations of public order, which endangers the existence of the state and the security of citizens. Under such conditions, the law-making activity of the state changes, focusing not only on preserving the general principles of law, but also on efficiency, effectiveness and establishing temporary restrictions on the implementation of certain legal norms.

Военное положение является особым правовым режимом, вводимым с целью защиты суверенитета и территориальной целостности государства в случае внешней агрессии, угрозы нападения или нарушений общественного порядка, что ставит под угрозу существование государства и безопасность граждан. В таких условиях правотворческая деятельность государства меняется, ориентируясь не только на соблюдение общих принципов права, но и на оперативность, эффективность и установление временных ограничений выполнения некоторых правовых норм.
Keywords: Україна; умови воєнного стану; держава і право; правотворча діяльність; трансформація правотворчої діяльності; Ukraine; martial law conditions; state and law; transformation of lawmaking activity; lawmaking activity