Прояви соціально-стресових розладів в умовах соціальної нестабільності в суспільстві - Федоренко, О. І.; Fedorenko, O. I.; Доценко, В. В.; Dotsenko, V. V.; Федоренко Олена; Вікторія Доценко (Психічне здоров’я особистості у кризовому суспільстві : зб. матеріалів VІІ Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Львів, 28 жовт. 2022 р.). – Львів, 2022. – С. 356-359, 2022)
Визначено, що соціально-стресові розлади пов’язані із соціально-економічними факторами, і є основою для підвищення рівня алкоголізму, наркоманії, розвитку власне неврозів і різних фізіологічних захворювань. Соціально-стресові розлади не з’являються миттєво, а розвиваються як захисні реакції, які виникають при впливі на людину інших травмуючих психіку факторів. Розглянуто три етапи їх розвитку. Розуміння, який етап розвитку соціально-стресового розладу є характерним для конкретної людини, є важливим фактором при оцінці її стану і розробці комплексу відповідних рекомендацій.

It was determined that social stress disorders are related to socioeconomic factors, and are the basis for increasing the level of alcoholism, drug addiction, the development of actual neuroses and various physiological diseases. Social stress disorders do not appear instantly, but develop as protective reactions that occur when a person is exposed to other factors that traumatize the psyche. Three stages of their development are considered. Understanding which stage of development of social stress disorder is characteristic for a specific person is an important factor in assessing his condition and developing a set of relevant recommendations.

Определено, что социально-стрессовые расстройства связаны с социально-экономическими факторами и являются основой для повышения уровня алкоголизма, наркомании, развития собственно неврозов и различных физиологических заболеваний. Социально-стрессовые нарушения не появляются мгновенно, а развиваются как защитные реакции, возникающие при воздействии на человека других травмирующих психику факторов. Рассмотрены три этапа их развития. Понимание, какой этап развития социально-стрессового расстройства характерен для конкретного человека, является важным фактором при оценке его состояния и разработке комплекса соответствующих рекомендаций.
Keywords: Психологія. Рsychology. Психология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; соціально-стресові розлади; social stress disorders; социально-стрессовые расстройства; психічне здоров’я; mental health; психическое здоровье; психологічна допомога; psychological help; психологическая помощь; соціальна нестабільність; social instability; социальная нестабильность