Використання штучного інтелекту для вирішення складних проблем сучасної науки: переваги та ризики - Гуненко, В. Д.; Hunenko, V. D. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 17 травн. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 173-174, 2023)
Розглянуто використання штучного інтелекту в науці. Він дозволяє виконувати складні обчислення, аналізувати великі обсяги даних, створювати прогнози та знаходити нові закономірності, які не зможуть бути виявлені за допомогою традиційних методів наукових досліджень. Проте використання штучного інтелекту може мати і свої недоліки та ризики. Щоб зменшити ризики, необхідно враховувати етичні та правові питання, використовувати дані тільки з дозволу людей та ретельно перевіряти результати досліджень. Крім того, необхідно враховувати потенційні наслідки використання штучного інтелекту на суспільство та приймати відповідальні рішення щодо його використання в науці.

The use of artificial intelligence in science is considered. It allows you to perform complex calculations, analyze large amounts of data, make predictions and find new patterns that are not will be able to be detected using traditional methods of scientific research. However, the use of artificial intelligence can have its own disadvantages and risks. To reduce risks, ethical and legal issues need to be considered, data should only be used with people's permission, and research results should be scrutinized. In addition, it is necessary to take into account the potential consequences of the use of artificial intelligence on society and make responsible decisions about its use in science.

Рассмотрено использование искусственного интеллекта в науке. Он позволяет выполнять сложные вычисления, анализировать большие объемы данных, создавать прогнозы и находить новые закономерности, которые не могут быть выявлены с помощью традиционных методов научных исследований. Однако использование искусственного интеллекта может иметь свои недостатки и риски. Чтобы снизить риски, необходимо учитывать этические и правовые вопросы, использовать данные только с разрешения людей и тщательно проверять результаты исследований. Кроме того, необходимо учитывать потенциальные последствия использования искусственного интеллекта в обществе и принимать ответственные решения по его использованию в науке.
Keywords: штучний інтелект; artificial intelligence; искусственный интеллект; наука; science; ризики; risks; риски