Генезис діяльності органів дізнання Національної поліції України щодо питань досудового розслідування кримінальних проступків - Хань, О. О.; Khan, O. O.; Юхно, О. О.; Yukhno, O. O.; Хань Олександр; Олександр Юхно (Право.ua. - 2024. - № 3. - С. 116-124, 2024)
У статті на ретроспективному рівні здійснено дослідження історичного запровадження і удосконалення теоретичних, законодавчих та правозастосовних проблемних питань щодо особливостей створення основ і правововї бази інституту дізнання, його структурних підрозділів і здійснення досудового розслідування кримінальних проступків з розслідування таких видів кримінальних правопорушень на теренах і при різних системах влади на відповідних історичних етапах розвитку України. Окремо акцентовано увагу і досліджено наявну історичну практику запровадження діяльності, ліквідаціїі та поновлення органів дізнання, а також суспільну і відомчу мотивацію щодо прийняття вказаних рішень. На підставі результатів дослідження здійснено розподіл запровадження органів дізнання в правоохоронній сфері на історичні етапи його діяльності. Особливу увагу приділено щодо сучасної діяльності органів дізнання, починаючи з 2020 року, коли в національне кримінальне і кримінально-процесуальне законодавство було запроваджено інститут кримінальних проступків та в досудовое розслідування було введено посади дізнавачів і начальників органів дізнання та підняті питання щодо наявних проблем у їх організаційній і процесуальній діяльності. Окремо досліджено специфіку діяльності органів дізнання в умовах воєнного стану, зміни кримінального і процесуального законодавства на вказаний період та певні результати і проблемні питання, які можуть виникати також й у повоєнній мирній перспективі. Окреслено історичний і сучасний стан та напрями перспективних наукових досліджень у розглянутій сфері. За результатами дослідження надано пропозиції і рекомендації щодо вирішення наявних проблемних питань з теоретичних, законодавчих, організаційних та правозасосовних питань удосконалення діяльності органів дізнання, прав і повноважень дізнавачів та керівників органів дізнання Національної поліції України.

The article retrospectively examines the historical introduction and improvement of theoretical, legislative and law enforcement issues relating to the specifics of establishing the foundations and legal framework of the institute investigation, its structural units and pre-trial investigation of criminal offences to investigate such types of criminal offences in the territory and under different systems of government at the relevant historical stages of Ukraine development. Special attention is paid to and the existing historical practice of establishing, liquidating and re-establishing investigative authorities, as well as the public and departmental motivation for making these decisions is investigated. Based on the results of this research, the author divides the introduction of investigative authorities in law enforcement into historical stages of their activities. Particular attention is paid to the current activities of the investigative authorities, starting from 2020, when the institute of criminal misconduct was introduced into the national criminal and criminal procedure legislation and the positions of investigators and heads of investigative authorities were introduced into the pre-trial investigation, and the author raises the issue of existing problems in their organisational and procedural activities. The article also examines the specifics activities of the investigative authorities under martial law, changes in criminal and procedural legislation during this period, as well as certain results and problematic issues that may arise in the post-war peaceful perspective. The article outlines the historical and current state and directions of future scientific research in this area. Based on the results of this research, the author provides suggestions and recommendations for solving the existing problematic issues on theoretical, legislative, organisational and law enforcement issues of improving activities of the investigative authorities, the rights and powers of the investigators and heads of the investigative authorities of the National Police of Ukraine.

Исследован генезис теоретических, законодательных, нормативно-правовых актов и правоприменительной деятельности по вопросам введения и процессуальной деятельности органов дознания относительно досудебного расследования уголовных проступков на исторических просторах Украины, его этапов и современных проблемных вопросов по этому направлению.
The genesis of the activities in National Police of Ukraine investigative authorities in relation to the pre-trial investigation of criminal offences
Keywords: генезис; історичний розвиток; удосконалення; дізнання; дізнавач; начальник органу дізнання; кримінальний проступок; правопорушення; воєнний стан; законодавство; пропозиції; взаємодія; закон; genesis; historical development; improvement; inquiry; inquiry officer; head of the investigative authority; criminal offence; offence; martial law; legislation; suggestions; interaction; law; историческое развитие; усовершенствование; дознание; дознаватель; начальник органа дознания; уголовный проступок; правонарушения; военное положение; законодательство; предложения; взаимодействие