Українсько-російські взаємовідносини в 1917–1918 роках: уроки історії - Логвиненко, І. А.; Lohvynenko, I. A.; Логвиненко, Є. С.; Lohvynenko, Ye. S.; Логвиненко Ігор Альбертович; Логвиненко (Велика) Євгенія Сергіївна (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. – 2020. – № 2 (89). – С. 26-35, 2020)
Проведено порівняльний аналіз українсько-російських взаємовідносин доби Української Центральної Ради та сучасного періоду. Показано характер та ідеологічне підґрунтя стійких тенденцій у політиці Росії стосовно України. Визначено схожість у підходах російської центральної влади до так званого «вирішення українського питання». Показано сутність російського шовінізму в розумінні права націй на самовизначення.

The author has carried out a comparative analysis of Ukrainian-Russian relationship between the days of the Ukrainian Central Rada and the modern period. The character and ideological basis of stable tendencies in Russia’s policy towards Ukraine have been demonstrated. The similarity in the approaches of the Russian central government to the so-called “solution of the Ukrainian issue” has been determined; the essence of Russian chauvinism in understanding the right of nations to self-determination has been demonstrated. The causes and consequences of the war between Soviet Russia and the Ukrainian People’s Republic have been analyzed.

Проведен сравнительный анализ украинского-российских взаимоотношений времен Украинской Центральной Рады и современного периода. Показано характер и идеологическую подоплеку устойчивых тенденций в политике России в отношении Украины. Определены сходство в подходах российской центральной власти к так называемому «решению украинского вопроса». Показано сущность российского шовинизма в понимании права наций на самоопределение.
Ukrainian-Russian Relationship in 1917-1918: History Lessons
Украинско-российские взаимоотношения в 1917-1918 годах: уроки истории
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Історія. History. История; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; українсько-російські відносини; украинские-российские отношения; Ukrainian-Russian relations; Українська Центральна Рада; Украинская Центральная Рада; Ukrainian Central Rada; Українська Народна Республіка; Украинская Народная Республика; Ukrainian People's Republic