Порівняння адміністративного та цивільно-правового договорів відносно ознаки публічності - Брусакова, О. В.; Brusakova, O. V.; Оксана Брусакова (Проблеми цивільного права та процессу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. 97-й річниці від дня народження Олександра Анатолійовича Пушкіна (м. Харків, 20 трав. 2022 р.). – Харків : ХНУВС, 2022. - С. 104-108, 2022)
Порівнюючи зміст, призначення та сутність цивільно-правового договору та адміністративного договору, визначення останнього як публічного є більш обґрунтованим і відповідає етимологічному значенню поняття «публічність». Оскільки, в такому випадку, основна характерна риса вказує на те, що такі види діяльності, її наслідки та результати стосуються держави та її органів. У такому сенсі публічний договір у цивільному праві некоректно називати саме публічним, з огляду на те, що він хоча і спрямований на задоволення потреб широкого загалу суспільства, здійснюється підприємцями, які, переважно не мають відношення до держави її органів і діяльності. Використання слова «публічний» щодо цивільно-правового договору, по-суті наділяє останній помилковими ознаками, що насправді йому не належать. Сравнивая содержание, назначение и сущность гражданско-правового договора и административного договора, определение последнего как публичного является более обоснованным и соответствует этимологическому значению понятие «публичность». Поскольку, в таком случае, основная характерная черта указывает на то, что такие виды деятельности, ее последствия и результаты касаются государства и его органов. В таком смысле публичный договор в гражданском праве некорректно называть именно публичным, учитывая, что он хотя и направлен на удовлетворение потребностей широких масс общества, осуществляется предпринимателями, которые, преимущественно не имеют отношение к государству его органов и деятельности. Использование слова «публичный» относительно гражданско-правового договора, по сути, наделяет последний ошибочными признаками, которые на самом деле ему не принадлежат. Comparing the content, purpose and essence of civil law agreement and administrative agreement, the definition of the latter as public is more reasonable and corresponds to the etymological meaning of the term "publicity". Because, in this case, the main characteristic feature indicates that such activities, its consequences and the results concern the state and its bodies. In this sense, public contract in civil law is incorrect to call it public, with Given that it, although aimed at meeting the needs of the general public, is carried out by entrepreneurs who, mostly not are relevant to the state of its bodies and activities. Using the word "public" in relation to a civil contract, in fact, gives the latter by erroneous signs that do not really belong to him.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Адміністративне право та процес. Адміністративна діяльність. Administrative Law and Procedure. Administrative Activity. Административное право и процесс. Административная деятельность; Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; цивільний договір; адміністративний договір; цивільно-правові відносини; гражданский договор; административный договор; гражданско-правовые отношения; civil contract; administrative contract; civil law relations