До питання щодо обставин, які виключають матеріальну відповідальність працівника - Гайдаренко, Л. О.; Haidarenko, L. O. (Юридичний науковий електронний журнал. - 2020. - № 2. - С. 166-169, 2020)
Стаття присвячена висвітленню однієї з актуальних проблем у сфері трудових відносин щодо обставин, які виключають матеріальну відповідальність працівника. У статті зазначається, що розвиток ринкової економіки в сучасній Україні диктує нові вимоги до регулювання трудових і пов’язаних із ними відносин. Для розвитку економіки держави необхідно знайти правильне співвідношення свободи регулювання роботодавцем трудової діяльності працівника і відповідальності працівника перед роботодавцем за результати праці з необхідністю захисту прав і законних інтересів більш слабкої сторони трудового договору – найманого працівника. Чинне законодавство не може повною мірою забезпечити захист майна власника підприємства, у зв’язку з цим слід констатувати, що ринок вимагає нового погляду на матеріальну відповідальність працівників загалом і на обставини, що виключать таку відповідальність зокрема. Зауважується, що відповідно до законодавства про матеріальну відповідальність працівника його протиправна поведінка може бути не пов’язана з порушенням приписів, закріплених у нормативних актах. Це можуть бути як обов’язки, передбачені правилами внутрішнього розпорядку, так і обов’язки, безпосередньо взяті на себе сторонами трудового договору (контракту). Акцентується, що слід виділяти, принаймні, три групи обставин, за яких виключається матеріальна відповідальність працівника: а) обставини, що не залежать від волі сторін трудового договору (непереборна сила); б) обставини, які залежать від волі працівника (нормальний виробничий ризик, крайня необхідність і необхідна оборона); в) обставини, що залежать від волі роботодавця (невиконання обов’язків щодо забезпечення належних умов для зберігання майна). Звісно, до складу зазначених обставин слід включити, як мінімум, виконання наказу або розпорядження (за аналогією із кримінальним правом).

The article deals with one of the most urgent problems in the sphere of labor relations in circumstances that exclude the liability of the employee. The article notes that the development of a market economy in modern Ukraine dictates new requirements for regulation of labor and related relations. For the development of the economy of the state it is necessary to find the right balance between the freedom of regulation by the employer of the employee’s labor activity and the employee’s liability to the employer for the results of the work with the need to protect the rights and legitimate interests of the weaker side of the employment contract – the employee. The current legislation cannot fully protect the property of the business owner, and therefore it should be noted that the market requires a new look at the material liability of employees in general and circumstances that would exclude such liability in particular. It is noted that according to the legislation on employee liability, his unlawful behavior may not be related to violation of the provisions stipulated in the regulations. These can be both the obligations stipulated by the internal rules and the obligations directly assumed by the parties to the employment contract (contract). It is emphasized that at least three groups of circumstances should be singled out, in cases where the employee’s liability is excluded: a) circumstances that do not depend on the will of the parties to the employment contract (force majeure); b) circumstances that depend on the will of the employee (normal production risk, extreme necessity and necessary defense); c) circumstances, depending on the will of the employer (failure to fulfill obligations to ensure proper conditions for storage of property). Of course, these should include, as a minimum, the execution of an order or order (by analogy with criminal law).

Статья посвящена освещению одной из актуальных проблем в сфере трудовых отношений- обстоятельствам, которые исключают материальную ответственность работника. В статье отмечается, что развитие рыночной экономики в современной Украине диктует новые требования к регулированию трудовых и связанных с ними отношений. Для развития экономики государства необходимо найти правильное соотношение свободы регулирования работодателем трудовой деятельности работника и ответственности работника перед работодателем за результаты труда с необходимостью защиты прав и законных интересов более слабой стороны трудового договора - наемного работника. Действующее законодательство не может в полной мере обеспечить защиту имущества собственника предприятия, в связи с этим следует констатировать, что рынок требует нового взгляда на материальную ответственность работников в целом и на обстоятельства, которые исключают такую ответственность в частности. Отмечается, что в соответствии с законодательством о материальной ответственности работника его противоправное поведение может быть не связано с нарушением предписаний, закрепленных в нормативных актах. Это могут быть как обязанности, предусмотренные правилами внутреннего распорядка, так и обязанности, непосредственно взятые на себя сторонами трудового договора (контракта). Акцентируется, что следует выделять, по крайней мере, три группы обстоятельств, при которых исключается материальная ответственность работника: а) обстоятельства, не зависящие от воли сторон трудового договора (непреодолимая сила); б) обстоятельства, не зависящие от воли работника (Нормальный производственный риск, крайняя необходимость и необходимая оборона) в) обстоятельства, зависящие от воли работодателя (невыполнение обязанностей по обеспечению надлежащих условий для хранения имущества). Конечно, в состав указанных обстоятельствах следует включить как минимум исполнение приказа или распоряжения (по аналогии с уголовным правом).
Гайдеренко Л. О. До питання щодо обставин, які виключають матеріальну відповідальність працівника [Електронний ресурс] / Л. О. Гайдаренко // Юридичний науковий електронний журнал. - 2020. - № 2. - С. 166-169. - Режим доступу: http://www.lsej.org.ua/2_2020/45.pdf
Keywords: Трудове право. Право соціального забезпечення. Labor law. Law of social guaranteeing. Трудовое право. Право социального обеспечения; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; працівник; роботодавець; матеріальна відповідальність працівника; трудове майнове правопорушення; умови матеріальної відповідальності; employee; employer; material liability of the employee; labor property offense; conditions of material liability; работник; работодатель; материальная ответственность работника; трудовое имущественное правонарушение; условия материальной ответственности