Найкращі інтереси дитини як чинник належного батьківського виховання малолітніх осіб - Маковецька, В. В.; Makovetska, V. V. (Право і суспільство. – 2020. – № 4. – С. 86-92, 2020)
У статті проаналізовано потреби та найкращі інтереси дитини, що визначають зміст і характер батьківського виховання. Право на належне батьківське виховання як особисте немайнове право будь-якої дитини опосередковує набуття певних благ через задоволення потреб фізичного, морального-духовного, інтелектуального розвитку. Складність визначення змісту належного виховання визначається суб’єктивними факторами та фактичними способами реалізації правомочностей, що становлять зміст зазначеного права, а способи чітко не регламентовані законодавством, зокрема: догляд, турбота про здоров’я, форми та методи виховання, стилі батьківського виховання, духовний і моральний розвиток. Установлено, що інтереси дитини передбачають існування суспільних відносин із приводу предмета певних потреб, що вимагає задоволення потреб у найкращий спосіб. Доведено, що для належного виховання важливою є мета, яка визначає зміст суб’єктивного права, та засоби, що забезпечуються способами, формами та методами, окресленими сімейним законодавством, зокрема через дотримання норм моралі, заборону фізичного насильства, сексуальної, економічної експлуатації, іншу безпеку дитини. Підтримана та розвинута позиція про класифікацію потреб дитини за критерієм незамінності. Встановлення базових потреб дозволило виокремити форму батьківського виховання: батьківське піклування, зміст якого визначають догляд, турбота про здоров’я, психоемоційний стан, нагляд, задоволення життєво-побутових потреб. Потреби у повазі, отриманні любові, розумінні, адекватній оцінці зумовлюють нормальний психоемоційний розвиток і безпеку. Встановлено значення виокремлення піклування як особливої форми батьківського вихованнядля періоду раннього дитинства та при переданні дитини на виховання. Зазначено, що задоволення метапотреб, потреб самоактуалізації залежать і від самої дитини, але сприяння їх задоволенню батьками визначає виховання як те, що здійснюється в найкращих інтересах, а відсутність є критерієм для оцінки ухилення батьків від виконання обов’язків щодо виховання дитини. The article analyses the needs and best interests of the child which determine the content and the nature of parental nurturing. The right for proper parental nurturing is a non-property right of any child, it mediates the acquisition of benefts through satisfying the needs of his or her physical, moral, spiritual, intellectual development. The difculty of determining the content of proper nurturing is determined by: subjective factors, the use of the factual techniques of realizing the right that make up the content of individual rights and techniques which are not clearly regulated by law (care, healthcare, nurturing forms and methods, parental nurturing styles, spiritual and moral development and others). It is established that the interests of the child presuppose the existence of social relations concerning certain needs, which requires the satisfaction of the needs in the best way. It is proved that for proper nurturing important are the purpose that determines the content of individual right and the means provided by the techniques, forms and methods established by family law, in particular, through compliance with moral norms, inadmissibility of physical violence, sexual, economic exploitation and other child safety. The position on the classifcation of child’s needs by the criterion of irreplaceability is supported and developed. The establishment of the basic needs made it possible to distinguish the form of parental nurturing: parental care whose content is determined by care, healthcare, psycho-emotional state, supervision, satisfaction of household needs. The needs for respect, love, understanding, and adequate evaluation determines normal psycho-emotional development and security. The signifcance of distinguishing parental care as a special form of parental nurturing for the period of early childhood and when a child is fostered out, has been established. It is determined that the satisfaction of meta-needs, the needs of self-actualization depend on the child, but the parents’ contribution to their satisfaction defnes nurturing as what is done in В статье проанализированы потребности и интересы ребенка, определяющие содержание и характер родительского воспитания. Право на надлежащее родительское воспитания как личное неимущественное право любого ребенка опосредует приобретение определенных благ через удовлетворение потребностей физического, нравственно- духовного, интеллектуального развития. Сложность определения содержания надлежащего воспитания определяется субъективными факторами и фактическими способами реализации правомочий, составляющих содержание указанного права, а способы четко не регламентированы законодательством, в частности: уход, забота о здоровье, формы и методы воспитания, стили родительского воспитания, духовное и нравственное развитие.
The best interests of the child as a factor of proper parental nurturing of children under the age of fourteen
Маковецька, В. В. Найкращі інтереси дитини як чинник належного батьківського виховання малолітніх осіб / Маковецька, В. В. // Право і суспільство. – 2020. – № 4. – С. 86-92. - DOI: https://doi.org/10.32842/2078-3736/2020.4.12.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Сімейне право. Family law. Семейное право; найкращі інтереси дитини; наилучшие интересы ребенка; best interests of the child; належне батьківське виховання; надлежащее родительское воспитание; proper parental nurturing; батьківське піклування; родительская забота; parental care; базові потреби малолітньої дитини; базовые потребности малолетнего ребенка; basic needs of a young child; дитина; ребенок; child