Правова природа переходу відумерлої спадщини у власність територіальної громади - Кухарєв, О. Є.; Kukharev, O. Y.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-2086-9179 (Право України. – 2013. – № 10. – С. 218-225, 2013)
У статті визначається правова природа відносин, що виникають у зв’язку з визнанням спадщини відумерлою. Виділяються особливості переходу відумерлого майна у власність територіальної громади. Автор доходить висновку, що визнання спадщини відумерлою не є спадкуванням, а територіальну громаду не можна розглядати у цих відносинах як спадкоємця. Відумерлість спадщини являє собою особливий вид універсального правонаступництва. Зазначається, що відумерлість спадщини є однією з підстав набуття права комунальної власності, у зв’язку з чим наголошується на доцільності структурного розміщення відповідної норми у главі 24 ЦК України. Аналізується співвідношення переходу відумерлого майна до публічного утворення та набуття права власності на безхазяйну річ.

The legal nature of the relations, arising from the conditions of recognizing inheritance as escheated is defined in the article. Peculiar features of escheated property transitionin theownership of the local community are distinguished. Author concludes that the recognition of inheritance as escheated is not an inheritance and territorial community cannot be treated as an heir in these relations. Escheated inheritance is a special kind of universal succession. It is stated that escheated inheritance is one of the grounds to obtain community property right. Therefore, the emphasis is made on the necessity of structural placement of corresponding norm in the Article 24 of the Civil Code of Ukraine. Correlation of escheated property’s transition into the public form and acquisition of proprietary rights on ownerless objects is analyzed.

В статье определяется правовая природа отношений, возникающих в связи с признанием наследства выморочным. Выделяются особенности перехода выморочного имущества в собственность территориальной общины. Автор приходит к выводу, что признание наследства выморочным не является наследованием, а территориальную общину нельзя рассматривать в этих отношениях в качестве наследника. Выморочность наследства представляет собой особый вид универсального правопреемства. Отмечается, что выморочность наследства — это одно из оснований приобретения права коммунальной собственности, в связи с чем указывается на целесообразность структурного размещения соответствующей нормы в главе 24 ГК Украины. Анализируется соотношение перехода выморочного имущества к публичному образованию и приобретения права собственности на бесхозяйную вещь.
Правовая природа перехода выморочного наследства в собственность территориальной общины
Legal Nature of Escheated Inheritance Transition to Local Community’s Ownership
Кухарєв, О. Правова природа переходу відумерлої спадщини у власність територіальної громади / О. Кухарєв // Право України. – 2013. – № 10. – С. 218-225.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; спадкове право; наследственное право; відумерлість спадщини; набуття права власності; правонаступництво; спадкування; выморочность наследства; приобретение права собственности; правопреемство; наследование; escheated inheritance; acquisition of proprietary rights; legal succession; inheritance