Електронний договір – дієвий регулятор суспільних відносин - Білоусов, О. І.; Bilousov, O. I. (Право і суспільство. - 2024. - № 2. - С. 79-84, 2024)
У статті проаналізовано питання щодо актуальності застосування для правового регулювання суспільних відносин електронних договорів. Дання тематика присвячена електронному документообігу, перевагам та недолікам їх застосування. Період пандемії, що з’явився на території України, потім військовий стан, стали визначальним фактором для поширення такого способу укладання договорів як електронний цифровий підпис. Ризики, що виникають при зазначеному способі укладання договору, продовжують існувати, однак у зв’язку з цифровими тенденціями, що відбуваються у світі, варто очікувати подальшого правового розвитку питання, що розглядається. З набранням чинності ЦК України 2003 року, основне призначення договору як юридичного факту поступилося місцем призначенню договору насамперед як регулятора цивільних відносин, який відсуває на другий план інше його застосування. Договір оцінюється нарівні з іншими джерелами права. Важливим моментом для українського ринку інтернет-торгівлі стало прийняття Верховною Радою Закону України «Про електронну комерцію», який набув чинності 30.09.2015 р. [7]. Цей закон врегулював низку аспектів, пов’язаних з договорами у сфері онлайн торгівлі, деталізувавши, окрім іншого, процес підписання електронних договорів. З року в рік суди демонструють різні підходи щодо тлумачення договірних відносин. Незважаючи на великий обсяг судової практики, деякі питання і досі викликають дискусії. Безумовно, умови для онлайн-бізнесу, створені Законом «Про електронну комерцію», орієнтиром для якого стала Директива №2000/31/ЄС «Про деякі правові аспекти інформаційних послуг, зокрема електронної комерції, на внутрішньому ринку» від 08.06.2000 р., стали доволі комфортними, але є відповідні протиріччя щодо положень в Законі «Про електронну комерцію» та інших нормативно-правових актах. Закон про електронну комерцію вирішив проблеми в частині форми електронних договорів. Проте українське законодавство є не досить уніфікованим для того, щоб усі положення Закону про електронну комерцію могли ефективно працювати.

The article analyzes the relevance of the use of electronic contracts for the legal regulation of social relations. This topic is devoted to electronic document circulation. advantages and disadvantages of their use. The period of the pandemic that appeared on the territory of Ukraine, then the martial law, became a determining factor for the spread of such a method of concluding contracts as an electronic digital signature. The risks arising from the specified method of conclusion of the contract continue to exist, however, in connection with the digital trends occurring in the world, we should expect further legal development of the issue under consideration. With the entry into force of the Central Committee of Ukraine in 2003, the main purpose of the contract as a legal fact gave way to the purpose of the contract primarily as a regulator of civil relations, which relegates its other application to the background. The contract is evaluated on a par with other sources of law. An important moment for the Ukrainian internet trade market was the adoption by the Verkhovna Rada of the Law of Ukraine "On Electronic Commerce", which entered into force on September 30, 2015 [7]. This law regulated a number of aspects related to contracts in the field of online commerce, detailing, among other things, the process of signing electronic contracts. From year to year, courts demonstrate different approaches to the interpretation of contractual relations. Despite the large volume of court practice, some issues still cause debate. Undoubtedly, the conditions for online business created by the Law "On Electronic Commerce", the reference point for which was Directive No. 2000/31/EU "On some legal aspects of information services, in particular electronic commerce, in the domestic market" dated June 8, 2000, have become quite comfortable, but there are relevant contradictions regarding the provisions of the Law "On Electronic Commerce" and other normative legal acts. The Law on Electronic Commerce solved the problems regarding the form of electronic contracts. However, Ukrainian legislation is not sufficiently unified for all provisions of the Law on Electronic Commerce to work effectively.

Проанализировано современного состояния законодательства и перспективы развития внедрения электронного договора как действенного регулятора общественных отношений.
Keywords: правове регулювання; законодавство; електронна комерція; електронний договір; legal regulation; legislation; electronic commerce; electronic contract; правовое регулирование; законодательство; электронная коммерция; электронный договор