Сутність та значення публічного адміністрування в умовах воєнного стану - Федоренко, Р. О.; Fedorenko, R. O. (Наше право. - 2024. - № 1. - С. 381-385, 2024)
Відмічено, що публічне адміністрування включає низку адміністративних, правових і політичних процесів, що забезпечують діяльність держави на різних рівнях. Ця діяльність охоплює управління державними установами, економічне планування, соціальні програми, правозастосування, регулювання приватного сектора, охорону здоров’я, освіту, оборону тощо. Окрім того, публічне адміністрування передбачає не лише управління державними органами, але й забезпечення зворотного зв’язку між урядом і суспільством, а також врахування потреб громадян при ухваленні рішень державного характеру. Наголошено, що введення воєнного стану в Україні внаслідок російської агресії суттєво вплинуло на діяльність органів публічного адміністрування на всіх рівнях. Цей правовий режим передбачає особливі умови функціонування держави, спрямовані на забезпечення оборони країни, захист населення та відновлення територіальної цілісності. Зроблено висновок про те, що значення публічного адміністрування в умовах воєнного стану полягає у тому, що воно орієнтовано на: 1) організацію та координацію зусиль з оборони країни, управління військовими ресурсами, мобілізація населення та створення умов для ефективної роботи збройних сил і спеціальних служб; 2) забезпечення максимально швидкої та ефективної мобілізації матеріальних, людських та фінансових ресурсів; 3) створення умов для евакуації населення з небезпечних територій та організація захисту громадян, які залишаються в зоні конфлікту; 4) координацію зусиль між різними рівнями влади (центральною, регіональною та місцевою), орієнтованих на вирішення завдань забезпечення правового режиму воєнного стану; 5) забезпечення якісного та ефективного інформування населення; тощо.

It has been noted that public administration includes a range of administrative, legal, and political processes that ensure the functioning of the state at various levels. This activity encompasses the management of state institutions, economic planning, social programs, law enforcement, regulation of the private sector, healthcare, education, defense, and more. Furthermore, public administration involves not only the management of government bodies but also ensuring feedback between the government and society, as well as considering the needs of citizens when making state decisions. It is emphasized that the imposition of martial law in Ukraine due to Russian aggression has significantly impacted the activities of public administration bodies at all levels. This legal regime establishes special conditions for the functioning of the state aimed at ensuring the country’s defense, protecting the population, and restoring territorial integrity. It is concluded that the importance of public administration under martial law lies in its focus on: 1) organizing and coordinating efforts for the country’s defense, managing military resources, mobilizing the population, and creating conditions for the effective operation of the armed forces and special services; 2) ensuring the rapid and efficient mobilization of material, human, and financial resources; 3) creating conditions for the evacuation of the population from dangerous areas and organizing the protection of citizens remaining in the conflict zone; 4) coordinating efforts between different levels of government (central, regional, and local) aimed at ensuring the legal regime of martial law; 5) providing quality and effective communication with the population, and so on.

В статье, опираясь на анализ научных взглядов ученых, предложено авторское определение понятия «публичное администрирование». Раскрыто положение норм действующего законодательства, регулирующего вопросы введения правового режима военного положения. Установлено, как именно этот режим влияет на специфику публичного администрирования. Выделены факторы, раскрывающие значение публичного администрирования в условиях военного положения.
Keywords: публічне адміністрування; правовий режим; воєнний стан; правове регулювання; public administration; legal regime; martial law; legal regulation; публичное администрирование; правовой режим; военное положение; правовое регулирование