Вплив аеробних навантажень на серцево-судинну систему студенті спеціальності 081 "Право", які спеціалізуються у силових видах спорту - Шевченко, Т. Г.; Shevchenko, T. H.; Іванченко, О. М.; Ivanchenko, O. M. (Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану : зб. наук. пр. (м. Харків, 26 трав. 2022 р.). – Харків : ХНУВС, 2022. - С. 215-218, 2022)
Дихання, а також циркуляція крові є найважливішими процесами, які забезпечують пластичні й енергетичні потреби організму індивіда, що забезпечує збереження гомеостазу. Необхідно підкреслити, що систематичні заняття силовими видами спорту супроводжуються короткочасними статичними навантаженнями, які призводять до значного фізичного та емоційного навантаження. У свою чергу, при нераціональній побудові системи багаторічної підготовки спортсменів, які спеціалізуються у силових видах спорту (армреслінг, бодібілдінг, важка атлетика, гирьовий спорт, пауерліфтинг, стронгмен тощо), можливим є прояв ряду негативних змін у функціональних системах гомеостатичного рівня.

Respiration, as well as blood circulation, are the most important processes that provide the plastic and energy needs of the individual's body, which ensures the preservation of homeostasis. It should be emphasized that systematic training in power sports is accompanied by short-term static loads, leading to significant physical and emotional stress. In turn, with the irrational construction of a long-term training system for athletes specializing in power sports (arm wrestling, bodybuilding, weightlifting, kettlebell lifting, powerlifting, strongman, etc.), a number of negative changes in the functional systems of the homeostatic level are possible.

Дыхание, а также циркуляция крови являются важнейшими процессами, обеспечивающими пластические и энергетические потребности организма индивида, обеспечивающего сохранение гомеостаза. Необходимо подчеркнуть, что систематические занятия силовыми видами спорта сопровождаются кратковременными статическими нагрузками, приводящими к значительной физической и эмоциональной нагрузке. В свою очередь, при нерациональном построении системы многолетней подготовки спортсменов, специализирующихся в силовых видах спорта (армреслинг, бодибилдинг, тяжелая атлетика, гиревой спорт, пауэрлифтинг, стронгмен и т.д.), возможно проявление ряда негативных изменений в функциональных системах гомеостатического уровня.
Шевченко Т. Г. Вплив аеробних навантажень на серцево-судинну систему студенті спеціальності 081 "Право", які спеціалізуються у силових видах спорту / Т. Г. Шевченко, О. М. Іванченко // Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану : зб. наук. пр. (м. Харків, 26 трав. 2022 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ, Каф. тактич. та спец. фізич. підготовки ф-ту № 3, Наук. парк «Наука та безпека». – Харків : ХНУВС, 2022. - С. 215-218.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Фізична культура. Спорт. Physical Education. Sport. Физическая культура. Спорт; аеробні навантаження; здобувачі вищої освіти; майбутні правоохоронці; силова підготовка; серцево-судинна система; спеціальна фізична підготовка; фізичні якості; емпіричне дослідження; аэробные нагрузки; соискатели высшего образования; будущие правоохранители; силовая подготовка; сердечно-сосудистая система; специальная физическая подготовка; физические качества; эмпирическое исследование; aerobic exercise; higher education applicants; future law enforcement officers; strength training; cardiovascular system; special physical training; physical qualities; empirical research