КПСТР в українських військових реаліях - Новікова, К. М.; Novikova, K. M. (Особистість, суспільство, війна : тези доп. учасників міжнар. психолог. форуму (м. Харків, Україна, 26 квіт. 2024 р.). – Харків : ХНУВС, 2024. – С. 235-237, 2024)
Зазначено, що при тривалих стресових обставинах психіка людини постійно знаходиться в «режимі готовності», що потребує значної витрати ресурсів і, як правило, призводить до хронічного стресу, який сам по собі стає травматичним і може проявлятися емоційними та психосоматичними порушеннями, розвитку комплексного посттравматичного стресового розладу.

It is noted that under long-term stressful circumstances, the human psyche is constantly in "readiness mode", which requires a significant expenditure of resources and, as a rule, leads to chronic stress, which itself becomes traumatic and can manifest itself in emotional and psychosomatic disorders, the development of complex post-traumatic stress disorder disorder.

Отмечено, что при длительных стрессовых обстоятельствах психика человека постоянно находится в «режиме готовности», что требует значительного расходования ресурсов и, как правило, приводит к хроническому стрессу, который сам по себе становится травматичным и может проявляться эмоциональными и психосоматическими нарушениями, развитию комплексного посттравматического стрессового расстройства.
Keywords: війна; посттравматичний стресовий розлад; комплексний посттравматичний стресовий розлад; КПСТР; травматичні події; war; post-traumatic stress disorder; complex post-traumatic stress disorder; traumatic events; война; посттравматическое стрессовое расстройство; комплексное посттравматическое стрессовое расстройство; травматические события