Установлення в процесі досудового розслідування причин та умов, що сприяють вчиненню кримінальних правопорушень проти працівників правоохоронних органів - Гусєва, В. О.; Husieva, V. O.; Vlada Husieva (Наука і правоохорона. – 2021. – № 3. – С. 84-96, 2021)
У науково-дослідній статті розглядаються основні проблеми, що виключають можливість здійснення криміналістичної профілактики злочинів, скоєних проти працівників правоохоронних органів, а також пропонуються рекомендації щодо їх вирішення. Зокрема, зазначається, що неможливість проведення судово-медичної профілактики пов’язана з відсутністю законодавчого механізму, який би регулював таку діяльність. Встановлено, що важливу роль у попередженні злочинів відіграє профілактика посягань на права працівників правоохоронних органів, адже саме на них покладається реалізація правоохоронної функції. Теоретичною основою даного дослідження стали положення чинного кримінально-процесуального законодавства, а також дослідження вітчизняних та зарубіжних вчених, в яких досліджувались проблеми криміналістичної профілактики, причини та умови, що сприяють вчиненню злочинів. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що за результатами аналізу чинних нормативно-правових актів та праць вітчизняних та зарубіжних вчених визначено об’єкти та суб’єкти криміналістичного попередження злочинів, скоєних проти працівників правоохоронних органів. причини та умови, що сприяють вчиненню злочинів цієї категорії, а також методи та засоби їх запобігання. Обґрунтовано позицію щодо необхідності проведення криміналістичної профілактики злочинів, у тому числі проти працівників правоохоронних органів. Наголошується на необхідності розробки окремого закону, який мав би визначити об’єкти та суб’єкти судово-медичної превенції, причини та умови вчинення злочинів, методи та засоби їх запобігання, принципи взаємодії суб’єктів судово-медичної превенції. та громадян, підприємств, установ, організацій. Ці елементи виявлено на прикладі злочинів проти правоохоронців.

Research article discusses the main problems that exclude the possibility of the implementation of forensic prevention of crimes committed against law enforcement officers, and also offers some recommendations for their solution. In particular, it is noted that the impossibility of carrying out forensic prevention is due to the lack of a legislative mechanism that would regulate suchactivities. It has been established that the prevention of those who infringe on the rights of law enforcement officials plays an important role in the prevention of crimes, because it is they who are entrusted with the implementation of the law enforcement function. Theoretical basis for this study was the provisions of the current criminal procedural legislation, as well as studies of domestic and foreign scientists, in which the problems of forensic prevention, the reasons and conditions conducive to the commission of crimes were studied. The scientific novelty of the research lies in the fact that, based on the results of the analysis of the current regulatory legal acts and the works of domestic and foreign scientists, the objects and subjects of forensic prevention of crimes committed against law enforcement officers, the reasons and conditions conducive to the commission of crimes of this category, as well as methods and means of their prevention. The position on the need to carry out forensic prevention of crimes, including those committed against law enforcement officers, has been substantiated. It is emphasized the need to develop a separate law, which should define the objects and subjects of forensic prevention, the reasons and conditions for the commission of crimes, methods and means of their prevention, the principles of an interaction between the subjects of forensic prevention and citizens, enterprises, institutions, organizations. These elements have been identified using the example of crimes against law enforcement officers.

У науково-дослідній статті розглядаються основні проблеми, що виключають можливість здійснення криміналістичної профілактики злочинів, скоєних проти працівників правоохоронних органів, а також пропонуються рекомендації щодо їх вирішення.
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Криміналістика. Criminalistics. Криминалистика; crime; forensic prevention; reason; condition; law enforcement agencies; police; злочинність; судово-медична профілактика; правоохоронні органи; поліція