Міжнародний досвід функціонування військового омбудсмена: інституційні особливості та перспективи впровадження в Україні - Загуменна, Ю. О.; Zahumenna, Yu. O.; Юлія Загуменна (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. ХІІІ Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 30-річчю Харк. нац. ун-ту внутр. справ у статусі університету (м. Вінниця, 22 листоп. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 63-66, 2024)
Відзначено, що інститут військового омбудсмена пройшов довгий шлях розвитку, перш ніж став невід’ємною частиною системи захисту прав військовослужбовців у багатьох країнах світу. Кожна з цих країн має свої унікальні підходи до функціонування інституту військових омбудсменів. Порівняння цих підходів дозволяє виявити найкращі практики та можливі недоліки, що є корисним для розробки рекомендацій щодо покращення системи захисту прав військовослужбовців в Україні.

It is noted that the institution of the military ombudsman has come a long way in development before becoming an integral part of the system of protection of the rights of military personnel in many countries of the world. Each of these countries has its own unique approaches to the functioning of the institution of military ombudsmen. Comparing these approaches allows us to identify best practices and possible shortcomings, which is useful for developing recommendations for improving the system of protection of the rights of military personnel in Ukraine.

Отмечено, что институт военного омбудсмена прошел долгий путь развития, прежде чем стал неотъемлемой частью системы защиты прав военнослужащих во многих странах. Каждая из этих стран имеет свои уникальные подходы к функционированию института военных омбудсменов. Сравнение этих подходов позволяет выявить наилучшие практики и возможные недостатки, которые полезны для разработки рекомендаций по улучшению системы защиты прав военнослужащих в Украине.
Keywords: міжнародний досвід; військовий омбудсмен; захист прав військовослужбовців; international experience; military ombudsman; protection of the rights of military personnel; международный опыт; военный омбудсмен; защита прав военнослужащих