Порушення права на отримання освіти: проблеми кваліфікації злочину : наук.-метод. рек. - Гладкова, Є. О.; Gladkova, Ye. O.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-4621-1738; ResearcherID: I-7032-2016 (Харків : Золота миля, 2015. – 64 с., 2015)
У судово-слідчій практиці кваліфікація та відмежування від суміжних складів злочинів порушення права на отримання освіти часто викликає труднощі. Значною мірою це обумовлене складністю визначення поняття та змісту права на отримання освіти в умовах реформування її системи. Беручи до уваги бланкетний характер диспозиції ст. 183 КК, специфічність вказаної категорії злочинів, складність їх виявлення та розслідування, необхідним є розкриття проблемних питань, що стосуються окремих аспектів їх кримінально-правової характеристики та особливостей кваліфікації. У цих методичних рекомендаціях через аналіз загальних засад кримінально-правової охорони права на отримання освіти, розроблені положення кваліфікації кримінально караних порушень права на отримання освіти та відмежування їх від інших порушень законодавства про освіту.

Violation of the right on education is often problematic in the legal and investigative practice to qualify and delimitate from similar crimes. This is largely due to the difficulties in defining concept and essence of the right on education in the conditions of educational reforms. Taking into account blanket nature of the disposition of article 183 of the Criminal Code of Ukraine, peculiarity of this crime category, difficulty of detection and investigation, it is necessary to study issues of their legal features and specifics of qualification. These recommendations study provisions of qualification of violations of the right on education punishable by criminal law and their delimitation from other offences against educational legislation through the analysis of general principles of protection of the right on education by the criminal law.

В судебно-следственной практике квалификация и отграничения от смежных составов преступлений нарушение права на получение образования часто вызывает трудности. В значительной степени это обусловлено сложностью определения понятия и содержания права на получение образования в условиях реформирования ее системы. Принимая во внимание бланкетный характер диспозиции ст. 183 УК, специфичность данной категории преступлений, сложность их выявления и расследования, необходимо раскрытие проблемных вопросов, касающихся отдельных аспектов их уголовно-правовой характеристики и особенностей квалификации. В этих методических рекомендациях через анализ общих принципов уголовно-правовой охраны права на получение образования, разработаны положения квалификации уголовно наказуемых нарушений права на получение образования и отделение их от других нарушений законодательства об образовании.
науково-методичні рекомендації
Порушення права на отримання освіти: проблеми кваліфікації злочину : наук.-метод. рек. / укл. Є. О. Гладкова ; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків : Золота миля, 2015. - 64 с.
Keywords: Кримінальне право. Criminal Law. Уголовное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; науково-методичні рекомендації; порушення права на отримання освіти; нарушение права на получение образования; violation of the right on education; кваліфікація злочину; квалификация преступления; Науково-методичні видання. Scientific and methodical publications. Научно-методические издания