Тварини як об’єкт шлюбного договору - Єніна, Л. В.; Yenina, L. V. (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна (м. Харків, 24 трав. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; Харків. обл. осередок Всеукр. громад. організації «Асоц. цивілістів України». — Харків : ХНУВС, 2019. — С. 324-326., 2019)
Надано висновок, що що тварини беззаперечно можуть виступати об’єктом шлюбного договору, та з огляду на неузгодженість практичних питань їх поділу при розірванні шлюбу, доцільніше б було включати їх до шлюбного договору аби уникнути відповідних спорів.

The conclusion is presented that animals can certainly be the object of a marriage contract, and given the inconsistency in the practical issues of their separation upon divorce, it would be more appropriate to include them in the marriage contract in order to avoid relevant disputes.

Представлен вывод, что животные безусловно могут выступать объектом брачного договора, и учитывая несогласованность практических вопросов их разделения при расторжении брака, целесообразнее было бы включать их в брачный договор во избежание соответствующих споров.
Єніна, Л. В. Тварини як об’єкт шлюбного договору / Л. В. Єніна // Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. світлій пам’яті О. А. Пушкіна, (м. Харків, 24 трав. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; Харків. обл. осередок Всеукр. громад. організації «Асоц. цивілістів України». — Харків: ХНУВС, 2019. — С. 324-326.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Сімейне право. Family law. Семейное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; шлюбний договір; брачный договор; marriage contract; майнові відносини подружжя; имущественные отношения супругов; property relations of spouses; об’єкт цивільних прав; объект гражданских прав; object of civil rights; тварина; животное; animal; об’єкт права власності; объект права собственности; object of ownership; особливий статус; особый статус; special status; особливий самостійний об’єкт; особый самостоятельный объект; special independent object; припинення спільної сумісної власності; прекращение общей совместной собственности; termination of joint ownership