Прояви політичної девіації як технологія роботи з електоратом - Бобро, Н. В.; Bobro, N. V. (European political and law discourse. – 2019. – Vol. 6, Issue 6. – P. 113-117, 2019)
У статті автор розглядає особливості політичної поведінки людей під час виборчих кампаній. Вибори – це особливий вид діяльності, в якій електорат може проявити свою девіантну поведінку. Водночас політична еліта, використовуючи об’єктивні та суб’єктивні фактори, може маніпулювати поведінкою електорату. Автор висвітлює форми політичної девіації. Особливе місце займають різні види пропаганди. Автор показує перехід політичної поведінки від суспільно прийнятної до відхиляючої. Автор також стверджує, що у разі комплексного маніпулювання з урахуванням регіональних особливостей електорат формується не протестною поведінкою, а згодою та підтримкою правлячої еліти, навіть за умови різкого погіршення рівня життя. Таким чином, в окремому випадку політичні відхилення стають нормою в конкретній державі.

In the article, the author examines the peculiarities of people's political behavior during election campaigns. Elections are a special type of activity in which the electorate can display its deviant behavior. At the same time, the political elite, using objective and subjective factors, can manipulate the behavior of the electorate. The author highlights the forms of political deviation. Various types of propaganda occupy a special place. The author shows the transition of political behavior from socially acceptable to deviant. The author also claims that in the case of complex manipulation taking into account regional characteristics, the electorate is formed not by protest behavior, but by the consent and support of the ruling elite, even in the event of a sharp deterioration in the standard of living. Thus, in an individual case, political deviations become the norm in a specific state.

В статье автор рассматривает особенности политического поведения людей во время избирательных кампаний. Выборы – особый вид деятельности, в которой электорат может проявить свое девиантное поведение. В то же время, политическая элита, используя объективные и субъективные факторы, может манипулировать поведением электората. Автор освещает формы политической девиации. Особое место занимают разные виды пропаганды. Автор показывает переход политического поведения от общественно приемлемого к отклоняющему. Автор также утверждает, что в случае комплексного манипулирования с учетом региональных особенностей электорат формируется не протестным поведением, а согласием и поддержкой правящей элиты, даже при резком ухудшении уровня жизни. Таким образом, в частном случае политические отклонения становятся нормой в конкретном государстве.
Keywords: девіація; політична поведінка; соціальна норма; електорат; маніпулювання; пропаганда; девиация; политическое поведение; социальная норма; электорат; манипулирование; deviation; political behavior; social norm; electorate; manipulation; propaganda