Симуляція та передбачення поширення авіаційного шуму навколо аеропорту та обґрунтування заходів для їх нормалізації - Поліщук, Д. В.; Polishchuk, D. V.; Рудь, Ю. Л.; Rud, Yu. L. (Авіація, промисловість, суспільство : матеріали V міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кременчук, 16 трав. 2024 р.). – Харків : ХНУВС, 2024. – С. 316-319, 2024)
Досліджено методи симуляції та передбачення поширення авіаційного шуму в районі аеропорту та обґрунтовано заходи для нормалізації цього явища. Проаналізовано вплив авіаційної активності на оточуюче середовище та здоров'я мешканців. Розглянуто різноманітні підходи до зменшення авіаційного шуму та запропоновано стратегії для впровадження відповідних заходів. Дослідження є важливим кроком у розумінні та розв'язанні проблеми авіаційного шуму, сприяючи створенню сприятливого середовища для мешканців міст.

The methods of simulating and predicting the spread of aircraft noise in the area of ​​the airport have been studied and measures to normalize this phenomenon have been substantiated. The impact of aviation activity on the environment and the health of residents has been analyzed. Various approaches to reducing aviation noise are considered and strategies for implementing appropriate measures are proposed. The research is an important step in understanding and solving the problem of aircraft noise, contributing to the creation of a favorable environment for city dwellers.

Исследованы методы симуляции и предсказания распространения авиационного шума в районе аэропорта и обоснованы меры по нормализации этого явления. Проанализировано влияние авиационной активности на окружающую среду и здоровье жителей. Рассмотрены различные подходы к уменьшению авиационного шума и предложены стратегии по внедрению соответствующих мер. Исследование является важным шагом в понимании и решении проблемы авиационного шума, способствуя созданию благоприятной среды для жителей городов.
Keywords: аеропорт; авіаційний шум; навколишнє середовище; геоінформаційна система; airport; aviation noise; environment; geographic information system; аэропорт; авиационный шум; окружающая среда; геоинформационная система