Повноваження Президента Республіки Польща у взаємовідносинах із парламентом - Марчук, М. І.; Marchuk, M. I.; Марчук Микола Іванович (Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. - 2021. - № 4. - С. 13-17, 2021)
З’ясовано наявні у польській конституційній практиці підходи щодо окреслення повноважень Президента Республіки Польща у взаємовідносинах із Сеймом і Сенатом як палатами Парламенту. Виявлено залежність повноважень Президента Республіки Польща від його місця та ролі в механізмі здійснення влади, виділено окремі блоки повноважень Президента Республіки Польща щодо Сейму та Сенату, з’ясовано особливості впливу ідеї легалізму на наявні трактування обсягу повноважень Глави Польської держави у його взаємовідносинах із Парламентом.

The approaches available in Polish constitutional practice to delineate the powers of the President of the Republic of Poland in relations with the Sejm and the Senate as chambers of Parliament have been clarified. The dependence of the powers of the President of the Republic of Poland on his place and role in the exercise of power is revealed.

Выяснены имеющиеся в польской конституционной практике подходы к обозначению полномочий Президента Республики Польша во взаимоотношениях с Сеймом и Сенатом как палатами Парламента. Выявлена зависимость полномочий Президента Республики Польша от его места и роли в механизме осуществления власти, выяснены особенности влияния идеи легализма на существующие трактовки объема полномочий Главы Польского государства в его взаимоотношениях с Парламентом.
The President’s powers of the Republic of Poland in relations with the parliament
Keywords: Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Республіка Польща; Республика Польша; Republic of Poland; Польща; Польша; Poland; президент; president; Президент Республіки Польща; парламент; parliament; повноваження; полномочия; powers; каденція; каденция; cadence; законодавча ініціатива; законодательная инициатива; legislative initiative; державна влада; государственная власть; state power; легалізм; легализм; legalism