Системний підхід до розуміння органів внутрішніх справ як цивільно-правової категорії за законодавством України - Шишка, Н. В.; Shishka, N. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-3396-4530 (Вісник Запорізького національного університету. Сер.: Юрид. науки. – 2013. – № 2, ч. 1. – С. 78-84, 2013)
Проаналізовано законодавче розуміння органів внутрішніх справ України шляхом застосування системного підходу. Надано авторське визначення органів внутрішніх справ як цивільно-правової категорії. Зазначено, що органи внутрішніх справ як цивільно-правова категорія – це система взаємопов’язаних між собою установ, що створенні державою Україна та відокремлених підрозділів, що створені Міністерством внутрішніх справ України, які входять до системи останнього, об’єднані в одне ціле, з метою виконання адміністративної, профілактичної, оперативно-розшукової, кримінально-процесуальної, виконавчої та охоронної (на договірних засадах) функції, проте зберігають певну автономію при вступі у приватні відносини.

The legislative understanding of the internal affairs bodies of Ukraine was analyzed by applying a systemic approach. The author's definition of internal affairs bodies as a civil-law category is provided. It is noted that internal affairs bodies as a civil-law category are a system of interconnected institutions created by the state of Ukraine and separate units created by the Ministry of Internal Affairs of Ukraine, which are part of the latter system, united into one, with for the purpose of performing administrative, preventive, operational-investigative, criminal-procedural, executive and security (on contractual basis) functions, but retain a certain autonomy when entering into private relations.

Проанализировано законодательное понимание органов внутренних дел Украины путем применения системного подхода. Дано авторское определение органов внутренних дел как гражданско-правовой категории. Отмечено, что органы внутренних дел как гражданско-правовая категория – это система взаимосвязанных между собой учреждений, созданных государством и обособленных подразделений, созданных Министерством внутренних дел Украины, входящих в систему последнего, объединенных в одно целое, с целью выполнения административной, профилактической, оперативно-розыскной, уголовно-процессуальной, исполнительной и охранной (на договорных началах) функции, однако сохраняют определенную автономию при вступлении в частные отношения.
Approach of systems to understanding of organs of internal affairs as civil legal category on legislation of Ukraine
Системный подход к пониманию органов внутренних дел как гражданско-правовой категории по законодательству Украины
Шишка, Н. В. Системний підхід до розуміння органів внутрішніх справ як цивільно-правової категорії за законодавством України / Шишка Н. В. // Вісник Запорізького національного університету. Сер.: Юрид. науки. – 2013. – № 2, ч. 1. – С. 78-84.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Органи внутрішніх справ. Internal affairs agencies. Органы внутренних дел; Internal affairs agencies; органы внутренних дел; Міністерство внутрішніх справ України; Ministry of Internal Affairs of Ukraine; Министерство внутренних дел Украины; юридична особа; legal entity; юридическое лицо; цивільно-правова категорія; civil law category; гражданско-правовая категория; законодавство; legislation; законодательство